Dok vlast u Hrvatskoj traži kompromisno rešenje i veća da li i na koji način da iz Jasenovca ukloni ploču sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, u Zagrebu ekstremni desničari pale srpski nedeljnik, a hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sporni slogan vidi kao stari hrvatski pozdrav, koji je kako kaže kompromitovan. Predstavnici Srba u Hrvatskoj osuđuju takve pojave. Predsednik SNV-a Milorad Pupovac u intervjuu za RTS kaže da ustaški pozdrav ne bi trebalo da ima pravo građanstva nigde u Hrvatskoj.

Na koju se stranu u hrvatskom društvu svrstava predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kada ustaški pozdrav “za dom spremni” kvalifikuje kao tradicionalni hrvatski, a tablu HOS-u isključivo kao izraz pijeteta prema žrtvama?

– Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se na taj način svrstava na stranu onih koji izmišljaju nepostojeću istoriju koja nije postojala do početka NDH i ustaškog pokreta Ante Pavelića i svrstava se na stranu revizionista istorije i desnih političkih snaga.

Da li se onda o onima koji pale srpski nedeljnik može govoriti kao o marginalcima, a to je reč kojom ih je opisao hrvatski premijer Plenković?

– Kada ucenjuju samog premijera, za njega su oni sasvim sigurno politički marginalci. Kada ometaju komemoracije, kada ometaju proslave kao što je ona Dana ustanka u Srbu ili kada dolaze pred sedište SNV-a i prete proterivanjem, prete rušenjem spomenika u Srbu, oni onda nisu marginalci nego ljudi koji šalju opasne i protivzakonite poruke.

Za tablu sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu najavljuje se i nekoliko scenarija. Jedan od njih je da slogan ostane, a da se tabla preseli? Da li je dovoljno da se Jasenovac izuzme?

– Nije dovoljno da se Jasenovac izuzme zbog toga što je ustaški pokret delovao na prostoru cele Hrvatske i ne samo tu, i taj ustaški pozdrav ne bi trebao imati mogućnost i pravo građanstva nigde u Hrvatskoj.

Da li je ispravan utisak da Vlada i premijer Plenković u vezi s tim taktiziraju?

– Mislim da će vladajuća koalicija i Vlada iznaći rešenje kao što se moglo videti po nekim postupcima koji su nedavno preduzimani od strane represivnog aparata Republike Hrvatske pri uklanjanju ploče Francetića ili pri privođenju osoba koje su na takmičenju lađa uzvikivali ustaški pozdrav “za dom sprmeni”.

Jeste li razmišljali o otkazivanju podrške?

– Mi smo razmišljali o tome kako da sa svojim koalicionim partnerima iznađemo rešenje i o tome da se zaustavi trend jačanja desničarskih ekstremnih proustaških politika koje su u Hrvatskoj u poslednje vreme ponovo postale glasne.

Kako čitate pisanje hrvatskog nedeljnika Nacional da je Tuđman navodno za oživljavanje ustaškog pozdrava “za dom spremni” krivio srpske tajne službe?

– Svi se dobro sećamo da je Franjo Tuđman na prvom opštem saboru HDZ-a izrekao da je NDH bila kvislinška tvorevina ali izraz volje hrvatskog naroda za samostalnom državom. To što je Tuđman kasnije uvideo da je to opasno za njega i da je opasno za projekt Hrvatske države to je tačno ali se sa time u Hrvatskoj nikada nismo obračulali.

Pisali ste o pet prioriteta za bolji život Srba u Hrvatskoj, među kojima su i iskorenjivanje istorijskog revizionizma i etničko-verskog nacionalizma, obrazovanje itd. Da li su oni dostižni ako istovremeno kažete da za Srbe u Hrvatskoj nema mira?

– To što za Srbe nema mira to je posledica aktivnosti stranaka kao što je Hrvatska čista stranka prava (HČSP) Dražena Keleminca, to je posledica neprestanog ataka na naše institucije i politike i posledica činjenice da nema adekvatnog političkog i pravnog odgovora na takve atake.

 

Izvor: RTS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email