Poslanik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac rekao je da uništavanje antifašističkih spomenika i obeležja u karlovačkom kraju, Veljunu i Brezovici i nestanak bista junaka antifašističke borbe u Plaškom zvone na uzbunu jer pokazuju potpuno nepoštovanje antifašističkih vrednosti i tradicije.

Milorad Pupovac je obišao devastirane spomenike u Plaškom i Veljunu. Lopovi su pokušali u Veljunu ukrasti zvona pravoslavne crkve, skinuli su ih i oštetili crkvu, prenosi Fonet.

“Vreme je da se u našoj zemlji počne razvijati svest o poštovanju žrtava iz vremena nacističke okupacije i ustaške vlasti i da vrednosti antifašizma i antifašistički spomenici u Hrvatskoj dobiju status kakav po Ustavu Hrvatske treba da imaju”, rekao je Pupovac.

Najavio je da će kao poslanik napisati dopis Hrvatskom saboru, predsedniku Republike Hrvatske, predsedniku Vlade i Ministarstvu kulture i zahtevati od njih zaštitu antifašističkih spomenika. Kao argument da je zaista potrebno delovati, Pupovac je naveo da je jedno istraživanje u Istri pokazalo da čak 20 odsto učenika misli da je Ante Pavelić bio antifašista.

“U takvim okolnostima i uz siromaštvo ne čudi nas što se nešto tako događa, ali najmanje što očekujemo od države jeste da to počne da menja. Neshvatljivo je da se skidaju bronzane ploče s imenima pet stotina žrtava ustaškog pogroma Srba iz 1941. godine sa spomenika u Veljunu, ploče s imenima žrtava sa spomen-kosturnice u Plaškom i da se ispred zgrade Opštine Plaški skidaju poprsja istaknutih junaka antifašističkog rata”, rekao je Pupovac agenciji Hina.

Prema podacima karlovačke policije, “nepoznati počinilac je 28. septembra skinuo ploče sa spomenika žrtvama ustaškog terora, ali ih nije otuđio već su pronađene u blizini spomenika”. Tada su skinuta i zvona s pravoslavne crkve Hram preobraženja Gospodnjeg, ali nisu odvezena.

Zamenik župana Siniša Ljubojević objavio je da je policija pronašla 28. septembra u Veljunu prevrnut napušten kombi s ličnim dokumentima i da je to dobar trag za policiju u pronalaženju počinilaca.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email