Zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac upozorio je na strah u kojem Srbi žive u Hrvatskoj koji se, kako kaže, neprestano podržava i podstiče pre svega zbog toga što su Srbi. Pupovac je na svom Fejsbuk profilu istakao da Srbi neprestano žive u strahovima koji se obnavljaju i koji imaju političku i duhovnu moć u Hrvatskoj.

– Pored strahova, kao što su oni vezani za zaposlenje, dugove, zdravlje i budućnost dece a koje dele s većinom hrvatskih građana, Srbi, mnogi od njih, žive u strahu zbog toga što su Srbi – naveo je Pupovac.

Ukazuje da se oni i boje da kažu da su Srbi.

– Boje se da pokažu da imaju veze sa Srbima i njihovim institucijama. Boje se da prenose svoju pripadnost srpskom narodu na nove generacije. Dakle, mnogi od Srba ne žive s osećajem slobode već s osećajem straha – istakao je Pupovac.

Dodao je da Srbe u povratničkim sredinama muči siromaštvo, a Srbe u gradovima strah.

– Navešću primer o kojem sam nedavno slušao. U jednom gradu, a nije jedini s takvom pričom, vernici neretko mole svog pravoslavnog sveštenika da im u kuću ne dolazi u mantiji već da do njih dođe u civilnom odelu a da mantiju obuče kad uđe u njihovu kuću ili stan – napisao je Pupovac.

– U istom gradu čujemo, da učenica koja dolazi u pravoslavnu crkvu na veronauku zbog, u najmanju ruku nastavničinog netaktičnog komuniciranja u razredu otkriva njen verski identitet i podvrgava je veoma neugodnim reakcijama ostalih učenika. A bez adekvatne nastavničine reakcije. Dakle, strahovi se podržavaju i podstiču – naveo je Pupovac.

Ističe da je malo koga zbog toga briga, ali da Srbe u Hrvatskoj jeste briga i treba da ih bude.

– A učinićemo da to postane i briga onih koji taj strah kod Srba proizvode i kod onih koji ne znaju da njihovi susedi žive s tom vrstom straha – naveo je Pupovac.

 

Izvor: RTS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email