Na svečanom novogodišnjem prijemu u Matici iseljenika i Srba u regionu dodeljene su godišnje povelje i književne nagrade „Rastko Petrović“ za 2017. godinu, koje dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu.

U okviru umetničkog programa u kome su nastupile vokalna solistkinja Ivana Jordan i pijanistkinja Ljiljana Arsenović, dodeljena je Velika godišnja povelja Matice iseljenika gospodinu Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, najviše priznanje Matice iseljenika i Srba u regionu, za ukupan doprinos očuvanju Republike Srpske i unapređenju odnosa Republike Srpske i Republike Srbije.

Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ iz Zagreba, u povodu 120. godišnjice od osnivanja ove vredne srpske organizacije i beogradskom „Sava centru“, za doprinos promociji dijaspore i Srba u regionu i održanih više od sto programa iz ove oblasti u njihovim prostorima, dodeljene su Godišnje povelje Matice.

Književnu nagradu „Rastko Petrović“ za 2017. godinu dobili su: Dr Krinka Vidaković Petrov iz Pitsburga (SAD) za životno delo, Dr Radmila Mihajlović iz Rima (Italija) za proznu knjigu „Kulturno pamćenje tršćanskih Srba“ i Dr Slavomir Gvozdenović iz Temišvara (Rumunija) i Petar Milošević iz Budimpešte (Mađarska) za zajedničku zbirku poezije „Sa srpskog limba“.

Matica iseljenika Srbije nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u tri kategorije – za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Svečanosti su prisustvovali značajni pojedinci iz kulturnog i javnog života Srbije i dijaspore, među kojima i Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije, državni sekretar za kulturu Vlade Srbije Aleksandar Gajović, specijalni savetnik ministra spoljnih poslova Srbije Dragan Simović, narodni poslanik Aleksandar Čotrić, prof. Dr Milivoje Pavlović i mnogi drugi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email