Dokumentarni film posvećen poslednjoj laboratoriji Nikole Tesle na Long Ajlendu u SAD, biće premijerno prikazan 4. oktobra u hotelu Njujorker u kojem je veliki naučnik preminuo 1943. godine.

Film “Tower to The People” govori o Teslinoj laboratoriji i tornju pod nazivom Vordenklif (Wardenclyffe) koji se nalazi na Long Ajlendu (Island), preko kojeg je Tesla želeo da obezbedi besplatnu bežičnu energiju celom svetu, rekla je za agenciju Beta kompozitorka i pijanistkinja Marina Arsenijević, koja je komponovala muziku za film.

Ona je podsetila da je za samo šest dana kampanje preko interneta prošle godine prikupljeno potrebnih 2,2 miliona dolara za spasavanje Tesline laboratorije od rušenja i od prodaje zemljišta za izgradnju komercijalne institucije.

Dokumentarni film o Teslinoj laboratoriji na Long Ajlendu režirao je Džozef (Joseph) Sikorski, a u filmu govore poslednji Teslin bliži živi rodjak i osnivač Teslinog memorijalnog društva Vilijam Terbo, zatim komičar Metju Inman, koji je inicirao akciju prikupljanja novca za očuvanje laboratorije, naučnici Mark Sajfer, Sebastijan Vajt, Marina Arsenijević i drugi.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email