Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković-Palma ocenio je danas da Srbija vodi balansiranu politiku prema Hrvatskoj, kako Srbi koji tamo žive ne bi imali većih problema.

“Lako je biti Srbin u Beogradu, a mnogo teže u Hrvatskoj”, rekao je Marković večeras na prijemu delegacije Srba grada Vukovara u Jagodini.

Reč je o delegaciji od 50 ljudi, prestavnika Srba opštine Vukovar i Borovog Sela, članova Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, sportskih i kulturnih radnika, a cilj posete je obnova prijateljstva i saradnje, zasnovana na pobratimstvu Jagodine i Vukovara još iz doba SFR Jugoslavije, što je prekinuto ratom 1991.godine.

Međunarodna zajednica treba da reaguje ozbiljnije kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, kao što je slučaj sa Srbima u Hrvatskoj, ocenio je Marković i istakao da “most Jagodina-Vukovar, nije srušen za Jagodinu”.

“Pratimo situaciju u Vukovaru, ono što se dešava sa dvojezičnim tablama je nedopustivo”, rekao je Marković. Mogu samo da zamislim kakva bi reakcija međunarodne zajednice bila, da su, ne daj bože, u Vojvodini razbijene neke table na drugim jezicima, dodao je on.

“Moja poruka gradonačelniku Vukovara je da se zalažemo za uspostavljanje ekonomskih, kulturnih i sportskih odnosa, ali da Srbi u Vukovaru i celoj Hrvatskoj moraju da imaju ista prava kao i Hrvati, što sada nije slučaj”, rekao je Marković.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email