Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” biće 8. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu domaćin Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske “Lado”.

Nakon 27 godina ovo će biti prvi zajednički koncert dva profesionalna ansambla koji neguju umetnost narodne igre, pesme i muzike, najavilo je “Kolo”.

“Ruku pod ruku” je naziv zajedničkog koncerta u kome će učestvovati više od sto igrača-pevača i muzičara, koji će predstaviti bogato kulturno nasleđe Srbije i Hrvatske.

“Kolo” i “Lado” će nakon beogradskog koncerta održati i koncert u Zagrebu 15. aprila u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ovu obnovu odnosa podstakla je želja za ponovnom saradnjom i podsticajem međukulturalnih odnosa Hrvatske i Srbije koju je izrazilo rukovodstvo oba ansambla – Krešimir Dabo, direktor Ansambla “Lado” i Vladimir Dekić, direktor Ansambla “Kolo”.

“Izvrsnost, profesionalnost i najviši izvođački doseg izvedbene tradicijske kulture odlike su ova dva ansambla koji se aktiviranjem saradnje nakon toliko godina dodatno pozicioniraju kao najbolji ambasadori kulture svojih zemalja. U tom se svetlu radujemo razmeni iskustava i znanja, a osobito reakciji publike”, izjavio je Krešimir Dabo.

Dekić naglašava da su “visoki umetnički standardi, bogatstvo repertoara, kao i pristup negovanju tradicije ono što je iznova spojilo dva ansambla posle toliko godina”.

“Nesumnjivi kvalitet umetnika, kao i veoma zahtevan pristup koncertnoj prezentaciji umetnosti narodne igre, pesme i muzike nas inspiriše i obavezuje da publici u Beogradu i Zagrebu interpretiramo umetnička dela koja na nabolji način predstavljaju bogato kulturno nasleđe Hrvatske i Srbije”, rekao je on.

Dekić smatra da je neobično važno da u budućnosti dva ansambla blisko sarađuju.

“Svesni smo da nas u vremenu opšte globalizacije upravo naša umetnost izdvaja”, dodao je on.

Ansambl Lado
Ansambl Lado

“U vremenu upućenosti na sebe, prepoznali smo važnost deljenja. U istom tom vremenu, kulture polako gube svoje pojedinosti i stapaju se u jednu makro sliku te smatramo jednako važnim da održimo ono što nas ne odvaja, već izdvaja. Naše šarenoliko nasleđe, koje zbog svojih specifičnosti i neospornog kvaliteta igrača i muzičara ne zastareva, već ostaje vanvremensko”, stoji u zajedničkom pismu dvojice direktora.

Oni su izrazili uverenje da je zajednički koncert u Narodnom pozorištu “početak saradnje koja će trajati neuporedivo duže od pauze koju smo napravili”.

“Naši repertoari su bogati i broje stotine različitih igara i pesama, ali za ovu priliku, izabrali smo tačke koje u isto vreme pokazuju naše ansamble u svoj svojoj raskoši i stilski čine jednu usaglašenu celinu”, navedeno je u saopštenju.

Koncerte su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email