Srpsko privredno društvo Privrednik ove godine obilježava 120 godina od svog osnivanja – 120 godina je oslonac mladima i na razne načine ulaže u budućnost srpske zajednice u Hrvatskoj, u obrazovanje mladih. Privrednik mladima, bez obzira na njihove materijalne prilike, omogućava da steknu znanje i zvanje, ali i da budu bolji ljudi, na ponos svoje porodice i cele zajednice. Pod motom “Rad, štednja i čestitost” Privrednik je odškolovao i vaspitao generacije đaka i studenata, a to neumorno čini i danas, stipendirajući talentirane srednjoškolce i studente slabijih materijalnih mogućnosti iz Fonda “Vladimir Matijević” i odlične studente iz Fonda “Ivana Vujnović”.

Privrednikov stipendista je i 19-godišnji Milan Nikolić iz Borova. Rođen je u Vukovaru 1998. godine. Osnovnu školu završio je 2013. u Borovu kao đak generacije. Po završetku osnovne škole upisao je Medicinsku školu u Osijeku. Danas je učenik petog završnog razreda, posle kojeg će steći zvanje medicinskog tehničara opšte nege. Pored učenja, u slobodno vreme voli pevati, svirati i uživati u muzici koja mu je, kako kaže, najdraži vid relaksacije. Iako odlazak mladog čoveka, još deteta, iz sela u grad, u novu nepoznatu sredinu, zna biti traumatičan, u Milanovom slučaju to nije predstavljalo problem.

– Skoro trećinu mog sadašnjeg razreda čine prijatelji koje sam znao od ranije, pa od prvog dana zajedno putujemo i družimo se. To mi je umnogome olakšalo prilagodbu na putovanje i veliki grad – ističe Milan, koji je od detinjstva znao da želi pomagati ljudima.

– Želim biti lekar i nadam se da će mi se ta želja ostvariti. Roditelji su, nažalost, nezaposleni, ali mi pružaju bezuslovnu ljubav i podršku. Od prvog razreda srednje škole sam Privrednikov stipendista iz Fonda “Vladimir Matijević”. Roditeljima i meni ta stipendija je dodatna finansijska sigurnost. Za Srpsko privredno društvo Privrednik saznao sam od prijatelja Dragana Jankovića, koji me upoznao s mogućnostima koje to društvo pruža jer je i on bio njihov stipendista. Jednom godišnje u Zagrebu imamo kongres na kojem se družimo sa svim Privrednikovim stipendistima iz cele države. Tako smo stekli brojna poznanstva i prijateljstva. Posebno mi je drago što u budućnosti većina nas želi izdvojiti deo plate i nastaviti pomagati budućim naraštajima – navodi ovaj 19-godišnjak.

Kaže da bi voleo ostati u svom zavičaju, ali to zavisi od više faktora, pre svega od mogućnosti zaposlenja.

– Svim mladim ljudima želim mnogo uspeha u obrazovanju i karijeri i da pomažu jedni drugima, jer ćemo tako svi biti srećniji – poruka je Privrednikovog stipendiste Milana Nikolića.

Doktor medicine Dragan Janković iz Trpinje kod Vukovara, prošlogodišnji dobitnik nagrade “Srebrnjak Ivane Vujnović” za najistaknutijeg bivšeg Privrednikovog stipendistu, Milana Nikolića poznaje još od detinjstva. I tada je bio marljivo dete, a to što je proglašen za đaka generacije Osnovne škole Borovo na najbolji način je označilo kraj njegovog osnovnoškolskog obrazovanja.

– Bio sam tu kad je upisivao srednju medicinsku školu u Osijeku i mogu reći da me je svih ovih godina činio ponosnim rezultatima koje je ostvarivao učeći, ali i odnosom prema pacijentima i drugim kolegama. Drago mi je da je slušao moje savete i da je sada na pragu nečega što će definitivno otvoriti jednu od najlepših priča njegovog života, a to je upis na studij medicine – kaže Janković.

S obzirom na to da je i sam završio Medicinsku školu u Osijeku, iz prve ruke mu je mogao preneti kako iz strukovne škole, pored svih gimnazijalaca, naći svoje mesto na predavanjima na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

– Ako vam kažem da već godinama iz medicinske škole samo jedan, eventualno dva učenika upišu studij medicine, jasno je kolika je konkurencija i koliko mora biti posvećen radu i cilju koji je zacrtao – dodaje naš sagovornik.

Ističe i da je Milan jedan od retkih stipendista Fonda “Vladimir Matijević” čije se stipendiranje, na osnovu njegovih sjajnih rezultata, svake godine produžavalo, što je mladom Nikoliću davalo zamah da bude što bolji.

– Važno je da ovi mladi i nakon stipendije, kad odrastu, postanu svoji ljudi i vrhunski stručnjaci i da ne zaborave svoj početak. Da ne zaborave da su i oni imali mentora koji je bio tu kad je zatrebalo. Veza bivših stipendista Privrednika izuzetno je jaka. Tu posebno ističem bivše stipendiste Fonda za odlične studente “Ivana Vujnović”, jer nastojimo prenositi svoja znanja na mlađe generacije. Na kraju mogu ponosno reći da je moje mentorisanje učenika Nikolića na pragu velikog uspeha, pre svega za njega i njegovu porodicu, ali i za mene kao pasivnog učesnika u celom ovom procesu – zaključuje Dragan Janković, koji danas radi u Centru za hitnu medicinu Opće županijske bolnice u Vinkovcima. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email