Svetski dan izbeglica obeležen je u naselju Busije u blizini Beograda sportsko-kulturnom manifestacijom Peti krajiški otkos, koju je otvorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović porukom da svi žitelji Srbije danas imaju zajednički cilj do kojeg se može doći samo zajedništvom i vrednim radom.

Stefanović je istakao da je cilj Vlade Srbije da stvori uslove za bolji život, da sprovede efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije i da omogući da sva deca imaju jednake šanse.

“Danas moramo da radimo više nego ikad da bi buduće generacije imale budućnost i dobar i kvalitetan život”, rekao je Stefanović, koji je i prvim zamahom kosom obeležio početak takmičenja kosaca.

Sugrađanima koji su tokom 90-ih godina prošlog veka prognani iz Hrvatske, Stefanović je poručio da moraju da čuvaju svoju kulturu i tradiciju, a država će im, kako je istakao, pomoći gradnjom infrastrukture i insistiranjem na poštovanju njihovih prava i sloboda.

Učesnike manifestacije pozdravio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je izrazio zadovoljstvo zbog toga što zajednica Srba iz Hrvatske prosperira u Srbiji.

“Kada vas gledam mislim na one koji nisu sa nama, a da jesu koliko bi nas samo bilo, kako bismo izgledali i koliko bismo moćniji i jači bili. Više je imena na ovom spomeniku nego nas koji smo danas ovde, a onda pogledaš ovu decu, ove anđele i kažeš pobedili smo zato što ih je ovoliko i što neće zaboraviti odakle su i ko su”, rekao je Vulin.

On je poručio da će država nastaviti da pomaže izbeglicama i interno raseljenim građanima, ali da to ne može sama, i da je nužna pomoć EU i UNHCR-a.

“Izbeglice postoje, njihov problem je stvaran i živ, a ovo ministarstvo je već pokrenulo obnavljanje razgovora sa Hrvatskom po pitanju isplate penzija kako bi ovi ljudi dobili sve što im pripada i što zaslužuju”, kazao je Vulin.

Pozdrave predsednika Srbije Tomislava Nikolića učesnicima manifestacije prenela je njegova savetnica Stanislava Pak, koja je čestitala Srbima krajišnicima na tome što tome što uspešno čuvaju svoju tradiciju i duhovnost.

Podsetivši da je Srbija više od dve decenije nakon početka ratova u bivšoj Jugoslaviji još zemlja sa najviše izbeglica u Evropi, i da u ovom trenutku 57.000 osoba ima i izbeglički status, Pak je sa žaljenjem primetila da su se Srbija i njeni građani u mnogome ogrešili o svoje sunarodnike koji su morali da napuste svoja ognjišta.

“Oprostimo onima koji su nas doveli u bedu, oprostimo onima koji su nas nesvesno povredili, bez toga nećemo imati snage da se okrenemo budućnosti, nećemo moći da ponovo sarađujemo sa bližnjima, a bez toga nema prosperiteta budućih generacija”, rekla Pak.

Kako je poručila, borba za obespravljene i dalje traje, a preduslov za normalan dobrosusedski život i pomirenje su vraćanje imovinskih i statusnih prava, isti standardi u suđenjima za ratne zločine, rešavanje pitanja nestalih, prestanak hapšenja u cilju zatrašivanja i stvaranje uslova za održiv povratak.

Manifestaciju je organizovala Koalicija udruženja izbeglica u Republici Srbiji, čiji je predsednik Miodrag Linta poručio da je cilj Krajiškog otkosa da se upute dve poruke: da se proterani Srbi i svi oštećeni građani rodom zapadno od Drine nikad neće odreći osnovnih ljudskih prava i da se neće odreći običaja tradicije i kulture.

Linta je poručio da od vlade očekuje otvaranje stalnog dijaloga sa Hrvatskom kako bi svi problemi izbeglica došli “na sto” i bili trajno rešeni, jer samo na taj način može doći do pune normalizacije odnosa Srbije, Hrvatske i BiH i pomirenja tri naroda.

Uoči početka takmičenja vladika sremski Vasilije služio je pomen Srbima iz nekadašnje Republike Srpske Krajine koji su poginuli tokom rata u Hrvatskoj, nakon čega su položeni venci na spomenik žrtvama i nestalima.

Busije su najveće izbegličko naselje u Srbiji, nastalo pre 17 godina, i danas ima oko 1.500 kuća sa više od 5.000 stanovnika.

 

Preuzeto sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email