Drugi programski dan kulturno-duhovne manifestacije Brankovi dani u Vukovaru otvoren je u nedelju, 9. oktobra pored hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi u Vukovaru, nastupom etno grupe „Đurđevak“ iz Bobote. Ovaj vokalno instrumentalni sastav koji neguje sviranje na tradicionalnim instrumentima, publici se predstavio pesmama „Vera naša pravoslavna“, „Sinoć sjala jedna zvezda mala“ i „Ovo naše selo malo“.

– U četiri godine koliko postojimo nastupali smo stotinjak puta, a uživo nas je videlo oko 50.000 ljudi. Bili smo gosti u emisiji „Žikina šarenica“ na RTS-u, a gledalo nas je preko tri miliona gledalaca. Drugu godinu zaredom imamo i svoj etno festival, a uskoro ćemo održati koncerte na Raspevanoj trpinjskoj jeseni i Prvoj harmonici Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema – kazao je predsednik etno grupe „Đurđevak“ Branislav Barvalac.

Program je nastavljen plesnim koreografijama dece iz Dečjeg vrtića Vukovar 2 kojima su se priključile i njihove vaspitačice.

brankovi-dani-u-vukovaru-14Prvi put na Brankovim danima u Vukovaru učestvovala je muška pevačka grupa „Koreni“ iz Borova. Članovi grupe su otpevali pesme „Čoban tera ovčice“, „Šta to radiš Maro“ i „Oj oraje, oraje“.

– Naša grupa je osnovana pre dve godine i broji 11 pevača. Kroz pesmu čuvamo sećanje na srpsku duhovnu muziku, starogradsku, ojkaču i sve ono što su naši Krajišnici gajili vekovima. Želimo oformiti i mlađu sekciju unutar grupe i pokrenuti jednu muzičku manifestaciju koja će biti drugačija od svih koje smo do sada videli – otkrio je u razgovoru za P-portal predsednik pevačke grupe „Koreni“ Zoran Kojić.

Drugi programski dan pod nazivom „Tambur, tambur sitna tamburice“ bio je etno-folklornog sadržaja. Upotpunjen je nastupom SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Bijelog Brda, čiji su se mlađi članovi u starim narodnim nošnjama predstavili plesom, a stariji pesmama „Žali Žare“ i „Gusta mi magla padnala“.

brankovi-dani-u-vukovaru-16– SKUD „Jovan Jovanović Zmaj“ je osnovan 1998. godine na temeljima srpskog pevačkog društva istoimenog naziva koje je bilo poznato pre Drugog svetskog rata. Imamo oko 80 članova raspoređenih u više sekcija. Folklor je dominantan, a iz folklora je stvorena gastro ekipa „Bjelobrdski pudari“ čiji je cij spravljanje tradicionalnih jela. Mi smo specijalisti za pravljenje jela od ribe. Volimo doći na Dobru vodu jer nas veže ova pitoma dolina, lipe, narod, izvor, crkva kao i pokojni otac Jovan Radivojević koji nas je sve okupljao. Za pokoj njegove duše i njemu u slavu nastavljamo istim putem, još jače i bolje – istakao je predsednik SKUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ Slobodan Nešić.

U završnom delu programa izdvojile su se članice plesne grupe „Venera“ iz Vukovara.

– Naše devojčice su otplesale kombinaciju tri kola: užičkog, moravca i mađarskog čardaša. Mala grupa je izvela koreografiju uz pesmu Barbie Girl, a najmanja vrtićka grupa je plesala u ritmu pesme „Bora iz susednog šora“. Imamo četiri grupe devojčica: vrtićku koju zovemo bebi grupa, malu, srednju i stariju. Najmlađa članica grupe ima 4,5 godine a najstarija 26 godina. Ovo nam je drugi put da nastupamo na Brankovim danima, a danas smo tu kao gosti iznenađenja. Mi negujemo etno muziku i etno ples kao i mešavinu modernog i etno zvuka. Deci je najzanimljivije oblačenje, šminkanje i vežbanje. Idemo na takmičenja svake godine. Do sada smo bili u Parizu, Londonu, Beču, San Marinu, Veneciji i brojnim drugim gradovima. Uvek osvojimo neku od nagrada, a to decu motiviše da se i dalje trude. Za sada imamo samo devojčice u grupi, nemamo dečaka, ali bih volela da se i neko od njih odvaži i dođe – poručila je voditeljka plesne grupe „Venera“ Jovanka Nekić-Čučković.

Organizator manifestacije jerej Vukašin Cvetojević je zadovoljan drugim programskim danom.

– Današnjim programom uz pesmu i igru evocirali smo uspomenu na Branka Radičevića i oca Jovana koji su obojica voleli pesmu. Ovo je na neki način bila molitva za njih i za sve one koji više nisu među nama – rekao je jerej Cvetojević.

I ovogodišnji Brankovi dani bili su veoma posećeni, a tome je doprinelo i lepo vreme koje je poslužilo organizatore pa se celokupan program odvijao na otvorenom.

Prethodno najavljen integrisani radni dan za učenike osnovnih škola nije održan zbog loših vremenskih prilika. Završetak manifestacije predviđen je za 16. oktobar kada će nastupati VSPD „Javor“ iz Vukovara, recitatori vukovarske Gimnazije i hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina. Tom prilikom biće nagrađeni i najbolji radovi pristigli na literarni konkurs „Ružica Radičević“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email