Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vođa 300 miliona pravoslavnih vernika, stigao je juče, 9. septembra u dvodnevnu posetu Hrvatskoj.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej prvi je carigradski patrijarh koji je posetio Hrvatsku, a tokom svoje posete Zagrebu, poslao je poruku potrebe suočavanja s prošlošću i izgradnje mira. Patrijarha su u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji, gde je održana konferencija „Novomučenici: Perspektiva II“ u organizaciji Odbora za Jasenovac i Muzeja žrtava genocida u Beogradu, kao i srpskog patrijarha Irineja, dočekali brojni arhijereji SPC-a, sveštenstvo, monaštvo i vernici, predstavnici Srba i Židova, kao i velikodostojnici drugih religija. Prošavši kroz špalir učenika gimnazije i simbolički uzimajući pogaču i sol, gost iz Carigrada pomolio se u kapelici Sv. Save, a zatim su on i njegov domaćin, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, izmijenili pozdravne govore.

Gost iz Carigrada ovom prilikom se sastao s hrvatskim državnim vrhom na čelu s tehničkim premijerom Oreškovićem. Tokom subote vaseljenski patrijarh će služiti svetu liturgiju u Jasenovcu i osveštati obnovljeni vladičanski dvor u Pakracu.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email