U Novom Sadu otvoreno je sinoć 64. Sterijino pozorje predstavom Ateljea 212 iz Beograda „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, u dramatizaciji Mile Mašović-Nikolić i u režiji Bobana Skerlića.

Festival, pod sloganom „Pobuna – ženski rod“ sinoć je otvorila glumica Svetlana Bojković koja je tom prilikom rekla da reči Jovana Sterije Popovića da je „Teatar lek za bolesti morala“ danas zvuče, „koliko čedno, toliko i aktuelno“.

„Pozorišna predstava, njeno stvaranje i izvođenje liči na jednu malu državu u kojoj sve mora da funkcioniše da bi bila uspešna. Taj osećaj slobode, verujem, pored katarze i smeha, još jedan je motiv za opstajanje i dugovečnost pozorišta“, rekla je Bojković, koja je i ovogodišnja laureatkinja Sterijine nagrade za naročite zasluge unapređenju pozorišne umetnosti i kulture.

Ove godine, po izboru selektora ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dramaturga Svetislava Jovanova, u selekciji nacionalne drame biće izvedeno osam predstava, a publika će imati prilike da vidi predstave iz Srbije, Nemačke, Republike Srpke i Crne Gore.

Osim „Petrijinog venca“, u selekciji nacionalne drame, biće izvedene predstave – „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Ive Milošević i izvođenju Narodnog pozorišta u Subotici, „Neustrašive – kao i sve slobodne devojke“ Tanje Šljivar, u režiji Salome Dastmalhi i izvođenju Dojčes teatar iz Berlina.

Publika će videti i predstavu „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, „Hasanaginica“ prema motivima drame Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana i izvođenju Novosadskog pozorišta, „Kozocid“ autorke i rediteljke Vide Ognjenović, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica, i mnoge druge.

U selekciji „Krugovi“ publika ovogodišnjeg Sterijinog pozorja imaće prilike, između ostalog, da vidi tri predstave iz Hrvatske, Mađarske i Poljske – „Kiklop” prema romanu Ranka Marinkovića, u adaptaciji i režiji Saše Anočića i izvođenju Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, „Itaka” prema Homerovoj Odiseji, pisaca Petera Zavada i Armina Sabo-Sekeljija, u režiji Kriste Sekelji i izvođenju Pozorišta Katona Jožef iz Budimpešte, te „Puppenhaus, Kuracja“ (Kuća lutaka. Lečenje) Magde Fertač, u režiji Jendžeja Pjaskovskog i produkciji TR/Teatra Rozmaitości iz Varšave.

U okviru 64. Sterijinog pozorja, u foajeu Scene „Pera Dobrinović“, u Srpskom narodnom pozorištu, otvorena je izložba u čast ovogodišnje dobitnice Sterijine nagrade za životno delo „Svetlana Bojković – Umetnost glume i traganje za istinom“, autora Zorana Maksimovića.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email