Nakon više od devet decenija postojanja Silaša ovo mesto je dobilo sveti hram koji je posvećen Svetom proroku Iliji. Na pravoslavni praznik Prepodobnog Simeona Divnogorca, u subotu 6. juna, čin osvećenja i tronosanja svetog hrama obavio je episkop osečkopoljski i baranjski Lukijan. Tom prilikom u časni presto postavljene su mošti svetog kneza Lazara.

Hram je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu i trenutno je najmlađi hram u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj.

– Veliko je raspoloženje i velika radost kada se milost Božija izliva na ovo mesto i ovaj narod. Silaš je prvo mesto od svih dobrovoljačkih naselja u ovom kraju koje je dobilo svoj sveti hram. Radost moja ne može da se meri ni sa čim, niti mogu da kažem kolika je radost u duši i srcu. U izgradnji ovog svetog hrama sam od samog početka, odnosno od momenta kupovine placa, prikupljanja papira, zatim preko izgradnje pa sve do današnjeg osvećenja, istakao je administrator parohije u Silašu protonamesnik Miljen Ilić.

Sama izgradnja hrama počela je 2006. godine, ali su pripreme za početak gradnje krenule nekoliko godina ranije.

– Izgradnja svetoga hrama započeta je jednom idejom koja je krenula 2003. godine. Već sledeće godine od osnovne škole Laslovo dobili smo ovaj plac na kojem se danas nalazi naš sveti hram kojeg smo kupili od Županije pošto je on bio u njenom vlasništvu, a nakon toga krenuli smo sa prikupljanjem papirologije. Čim smo sredili sve papire već u novembru mesecu 2006. godine počeli smo sa kopanjem, a nakon izlivanja temelja došao je i prvi šleper cigle i radovi su išli svojim tokom sve do 2013. godine kada je hram dobrim delom bio završen, kaže protonamesnik Ilić koji je na svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom osvećenja hrama od strane vladike Lukijana odlikovan činom protoprezvitera sa pravom nošenja nadbedrenika na svetoj liturgiji.

Silaš je osnovan 1922. godine kada se na pustaru grofovije Elc naselilo nekoliko porodica solunskih dobrovoljaca. S vremenom selo se širilo, a u periodu između dva svetska rata planirana je i izgradnja svetog hrama. Međutim, Drugi svetski rat zaustavio je realizaciju tog plana, a potom i komunistički režim pod kojim podizanje hramova nije nailazilo na odobravanje.

Oko izgradnje hrama okupila se većina sela, a radove je pored nadležnog paroha vodio i crkveni odbor koji u svom sastavu ima šest članova.

– Mogu reći da je ovo za nas istorijski dan. Maštali su mnogi Silašani od kada je Silaš nastao o ovome danu, kao i solunski dobrovoljci koji su došli ovde i imali zamisao da izgrade svoju crkvu kako bi održali svoju veru, da imaju gde da krste svoju decu, da se mogu venčavati, da oglase kad im neko umre i da znaju kad je koja slava. Konačno, naša generacija je nakon toliko godina dočekala da izgradimo i osvetimo naš sveti hram, naglasio je potpredsednik crkvenog odbora u Silašu Dušan Tauzović

U samoj izgradnji hrama pored brojnih donatora i meštana Silaša učestvovala je i opština Šodolovci koja je samo u zadnjih godinu dana ovde uložila oko 90 hiljada kuna.

– Sama lokacija za crkvu predviđena je još u vremenu naseljavanja Silaša. Međutim, najpre zbog ekonomske situacije, a potom i izbijanja rata san starih Silašana i plan o izgradnji crkve nije mogao biti ostvaren. Stoga je i meni lično danas jako drago ne samo zbog vernog naroda koji se okupio ovde nego i zbog naših starih, što će se osvećenjem ove crkve i njihov san ostvariti. Poslednjih godinu dana opština Šodolovci dosta je uložila u ovaj sveti hram, odnosno najviše u portu, ali i pre toga svake godine se iz proračuna izdvajala određena suma novca za izgradnju hrama. Nadamo se da ćemo ove godine uspeti finansirati i izgradnju ograde oko hrama, napomenuo je načelnik opštine Šodolovci Mile Zlokapa.

Sa izgradnjom hrama u Silašu opština Šodolovci pored toga što ima najstariji hram u Eparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, hram Rođenja Presvete Bogorodice u Koprivni, dobila je i trenutno najnovije izgrađeni hram u ovoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Nakon svete arhijerejske liturgije koju je služio episkop osečkopoljski i baranjski Lukijan uz sasluženje sveštenstva, te osvećenja i tronosanja hrama odlikovani su najzaslužniji donatori kao i mnogobrojne državne i lokalne institucije.

Po završetku svete liturgije i obraćanja vladike Lukijana u kulturno-umetničkom programu ispred novoosvećenog hrama učestvovali su narodni guslar Milan Mrdović i etno grupa „Đurđevak“. Svetoj liturgiji i osvećenju hrama u Silašu prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, predstavnik Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Đorđe Aleksić, predsednik Zajedničkog veća opština i saborski zastupnik Dragan Crnogorac, predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, saborski zastupnik Mile Horvat, zamenici župana Vukovarsko-sremske i Osečko-baranjske županije Đorđe Ćurčić i Jovan Jelić i drugi.

Na svetoj liturgiji u novosagrađenom hramu Svetog proroka Ilije u Silašu odlikovani su najveći donatori. Tako je ordenom Svetog Save drugog stepena od strane Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlikovan Marko Damjanić, a ordenom Svetog Save trećeg stepena Desimir Vučetić i Goran Šaponja. Pored toga izgradnju hrama pomogli su i Arhijerejskom gramatom nagrađeni Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske, Ministarstvo pravde – Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Osečko – baranjska županija i opština Šodolovci. Ujedno, svim zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su zahvalnice Crkvene opštine Silaš.

 

Izvor: SDSS, autor: Srđan Sekulić

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email