U subotu, 21.3., na svečanoj sjednici u Gradskoj vijećnici na zagrebačkom Gornjem gradu zvanično je osnovana Antifašistička liga Republike Hrvatske.

Skupina udruga i pojedinaca koji dijele zabrinutost zbog razvoja događaja koji uključuju sve veće jačanje desnice i poricanje etičkih vrijednosti demokratskog društva osnovali su Antifašističku ligu, istaknuvši da antifašizam treba biti konstruiran kao društveno i politički relevantan subjekt koji će promicati demokratske procese. Bilo je riječi i o djelovanju Crkve i Titu, koji je ponovo u centru pažnje zbog poteza novoizabrane predsjednice, kojoj je najbrojnija članica lige, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, odlučila odbiti pokroviteljstvo nad obilježavanjem stradanja logoraša iz Jasenovca.

Liga je nastala prošle godine na Dan pobjede nad fašizmom, te je uspjela u samo godinu dana potaknuti građane na okupljanje i javne nastupe u svrhu promicanja antifašističkih vrijednosti. Predsjednik Incijativnog odbora Lige, počasni predsjednik Antifašističke Lige, antifašistički borac i ugledni pravnik Juraj Hrženjak otvorio je skupšitnu.

„Antifašistička liga mora postojati u ovome trenutku, jer pobjeda nad naci-fašističkom ideologijom nije se desila 1945. godine, nju tek treba ostvariti. U Hrvatskoj se danas iskorištava državna vlast i njena moć, falsificira se povijest i time se truju mladi, u njima se stvara mržnja, a odgovornost za takav razvoj događaja leži i u samom crkvenom vrhu i raširenom povijesnom revizionizmu“ rekao je Hrženjak pred okupljenima te minutom šutnje odao počast za Adama Dupala i ostale preminule utemeljitelje Antifašističke lige Republike Hrvatske.

„Hrvatski narod u povijesti nikada nije podržavao diktaturu i totalitarne režime, uvijek se zalagao za jednakost, a upravo je Liga ta koja bi trebala izrasti u snagu koja će stati u odbranu mira, pravde, slobode i jednakosti, jer suverena Hrvatska može biti samo antifašistička Hrvatska“ dodao je.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava i sadašnji predsjednik Antifašističke Lige, osim budućeg plana rada, naglasio je važnost i aktuelnost antifašizma danas.
„Liga je zamišljena kao asocijacija udruga i građana, njihovi interesi su različiti ali svi dijele zabrinutost jer se demokratskom društvu nameće nešto suprotno antifašizmu. Upravo je zbog toga antifašizam aktivan i danas, jer se trudi ispraviti ono što je napravio povijesni revizionizam, a to je da su čitave generacije uskraćene za iskustva svojih prethodnika“ rekao je Pusić.

Pored Zorana Pusića koji je imenovan na mjesto predsjednika Antifašističke lige RH te Juraja Hrženjaka koji je postao počasni predsjednik, na mjesto zamjenice predsjednika imenovana je Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Prisutnima su se obratili i veleposlanik Kraljevine Norveške, predstavnik Igmanske inicijative iz regije te predstavnik Ministarstva branitelja RH Mladen Lončar koji je naglasio da Liga ima punu podršku Ministarstva.

Bivši predsjednik Ivo Josipović također je pozdravio prisutne izražavajući žaljenje što se mora okupljati zbog nečeg što bi trebalo biti usađeno u svima nama.
„U svojoj političkoj karijeri vrlo često sam se susretao s kritikom kad bih govorio o antifašizmu. Fašizam, u kojem god obliku i pod kojim god imenom bio, javlja se tamo gdje ne bi smio. Hrvatski identitet oduvijek je bio antifašistički, suprotno mišljenju onih koji o NDH žele stvoriti sliku domoljublja“ rekao je Josipović i dodao kako je priča o prošlosti zapravo priča o budućnosti Republike Hrvatske.

Profesor Slavko Goldstein osvrnuo se na odnos Josipa Broza Tita i antifašizma.

„Tito je bio najuspješni vođa u borbi protiv fašizma, ali antifašizam kao takav ne možemo braniti Titom, jer nakon 1945. godine on uvodi staljinističke metode u svojoj vlasti“ rekao je Goldstein i dodao: „Tito se brani svojim velikim djelom, te ga ne smijemo identificirati s antifašizmom – mi smo za antifašizam, a Tita poštujemo.“

Među ostalima koji su prisustvovali osnivačkoj skupštini bili su i brojni predstavnici vlasti i ministarstava RH, veleposlanici Belgije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Holandije, Slovenije i Srbije.

Članice lige su, podsjetimo, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Građanski odbor za ljudska prava, Srpsko narodno vijeće, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Romsko nacionalno vijeće, Židovska općina / Šoa Akademija, Židovska vjerska zajednica Bet Israel, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kuća ljudskih prava Zagreb, Mreža antifašistkinja Zagreb, Srpski demokratski forum, Centar za mirovne studije, Savez društava Josip Broz Tito, Savez ratnih i vojnih invalida RH Drugog svjetskog rata.

Članovi izvršnog odbora Lige su: Bibijana Papo, Romsko nacionalno vijeće, Božo Rudež, Milena Ostojić, Mreža antifašistkinja Zagreba, Franjo Habulin, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Jovan Vejnović, Savez društava Josip Broz Tito, Eugen Jakovčić, Kuća ljudskih prava, Dragan Markovina i Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće te Sanja Zoričić Tabaković, Židovska općina Zagreb.

 

Autor fotografija: Jovica Drobnjak

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email