Izložbe radova umjetnika iz Leskovca bila je uvertira u svečano otvorenje 8. dana srpske kulture u Istri koje se održalo u utorak u Domu hrvatskih branitelja, a čiji će se program odvijati u Puli, Rovinju i Umagu do 18. kolovoza 2016.

Okupljenim visokim uzvanicima i gostima ove kulturne manifestacije u ime Grada Pule obratio se zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin. – Izrazito mi je drago što Vam ove godine imam priliku zaželjeti ugodan boravak u našem gradu. Mi smo otvorena regija i otvoreni grad koji je otvoren prema svim ljudima dobre volje neovisno o njihovoj nacionalnosti i vjeroispovijesti. Temelji suživota koje smo započeli još prije 25 godina donijeli su rezultat u tome što danas u Puli svatko ima nesmetanu slobodu izražavati svoju nacionalnu pripadnost, kulturu i običaje – rekao je Radin.

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić također je zaželio dobrodošlicu gostima iz Srbije, posebno grada Leskovca. – Promocija srpske kulture u Istri i Hrvatskoj sjajna je prilika za promociju svih koji žele prijateljstvo i mir – naglasio je Jakovčić.

Okupljenima su se obratili i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko koja je čestitala svim organizatorima na uspješnoj organizaciji kulturnog događaja, te veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić koja se zahvalila na ugodnom gostoprimistvu u Istri koja predstavlja savršen primjer suživota i tolerancije.

Pomoćnica gradonačelnika Leskovca Sanja Conić, grada koji je u posebnom fokusu ovogodišnje manifestacije, ukratko je predstavila značajke ovog grada u južnoj Srbiji istaknuvši kako je posebno poznat po specijalitetima roštilj mesa i ajvaru. Također je poželjela mir i što bolje međusobne odnose između Hrvatske i Srbije u budućnosti.

pula 8 dani

 

U sklopu manifestacije na Forumu su nastupili KUD Leskovac, trubački orkestar iz Bojnika, KUD Hisarlije Leskovac i frulaš Dimitrije Nikolov. U prostorijama Komunalne palače u srijedu je održan i prijem za delegaciju iz Leskovca. Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da Pula vrijedno čuva temeljne civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije te da je po tome postala uzor mnogim drugim gradovima i regijama. Također je ukratko pojasnio bogatu povijest Pule, njen velliki turistički potencijal u nekadašnjim vojnim objektima i mnogobrojne posebnosti Istre.

– S radošću mogu spomenuti da smo ove godine proglašeni najboljom maslinarskom regijom u svijetu, a uz to smo svjedoci nastavka sjajnih rezultata istarskog vina koje je sve prepoznatljivije na tržištu – rekao je Miletić.

U Umagu su se u srijedu predstavili KUD Lemond i KUD Hisar iz Leskovca, a Rovinj će u četvrtak 18. kolovoza biti domaćin zatvaranja ovogodišnjih Dana srpske kulture.

Kulturna manifestacija Dani srpske kulture predstavlja idealnu formu kulturne razmjene i suradnje između srpske i hrvatske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze tih dviju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i uzajamne odnose. Dani se ove godine održavaju u organizaciji Zajednice Srba u Istri i umaškog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, uz pomoć Grada Leskovca, Centra za ekonomiku domaćinstava Danica Vuksanović i Turističke organizacije Leskovac.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email