I ovogodišnji, 14. po redu “Susreti na Baniji” održani 29. i 30. jula u Malom Gradcu u organizaciji tamošnjeg pododbora “Prosvjete” na čelu s predsjednicom Milicom Sanković pokazali su se kao najmasovnija manifestacija srpskog narodnog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Susreti su počeli u petek uveče književnom smotrom na kojoj je uzelo učešća nekoliko pjesnika i pisaca, s radovima na temu Banije, izbjeglištva i povratka, dok je subotnje prijepodne deset slikara iz Karlovca i Zagreba provelo slikajući motive iz ovog banijskog sela, a 20 umjetničkih slika poklonili su organizatorima.

Susreti_na_Baniji (1)

Na centralnom dijelu susreta, folklornoj smotri, okupljene su pozdravili zamjenik sisačko moslavačkog župana i predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, predsjednik “Prosvjete” Siniša Ljubojević i konzul u ambasadi Srbije u Zagrebu Nenad Maričić.

– Dobar dan kulturna republiko, rekao je Rkman, ističući značenje masovnog okupljanja ansambala i očuvanja kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj u čemu Mali Gradac ima veliku ulogu.

– Ovo je manifestacija zajedništva, suradnje i ljubavi, zapravo finale šampionata kulturnog amaterizma, rekao je Rkman.

U trosatnom programu uz konferansu Duška Gruborovića koji je u domaćem pododboru od malih nogu, nastupilo je 13 pododbora “Prosvjete” iz svih krajeve Hrvatske – iz Malog Gradca, Rijeke, Vojnića, Vrginmnosta, Garešnice, Ogulina, Petrinje, Virovitice, Okučana, Dvora, Udbine, Viškova, Siska, ali i dva društva iz Srbije, KUD “Arsenije Teodorović” iz sela Perlez, kao i KUD “Kolo” iz sela Melenci blizu Zrenjanina.

U izjavi za list Novosti Rkman je naglasio da su u 24 sata na udaljenosti od 15 kilometara kolika je od Malog Gradca do Gline održana dva velika događaja koji imaju zajedničku osnovu.

Susreti_na_Baniji (2)– U Glini smo komemorirali i dali počast stradalim nevino ubijenim Srbima iz 1941. Iako smo žalili žrtve, poslali smo tada poruku razumijevanja praštanja, jedinstva i zajdništva, a u malom Gradcu to oplemenjujemo na konkretan način jer su naši gosti iz Srbije osjetili duh ovdašnje kulture i načina rada, i obratno. Rkman je naglasio da treba nastaviti održavanje i jednog i drugog skupa.

– Ako zaboravimo ono što je bilo i prihvatimo ono što neki kažu “pustimo prošlost”, onda ćemo zaboraviti i ono što jesmo, što su naši đedovi bili, A ako u kulturnom smislu zaboravimo što smo sada, što ćemo ostaviti našim budućim generacijama? Veliko ništa. Uostalom i naši bi nam đedovi mnogo toga više ostavili da njihovi životi nisu svirepo prekinuti prije 75 godina, rekao je Rkman.

Susreti_na_Baniji (4)

Kao i prijašnjih godina manifestaciuji je prisustvovao znatan broj članova i sipmatizera SDSS-a. Uz ostale prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić, Željko Gavrilović predsjednik glinskoga VSNM-a (takođe član SDSS-a), gradska vijećnica Ljuba Vrga, predsjednik OO SDSS Donji Kukuruzari Milan Čekić i mnogi drugi.

 

Izvor: SDSS, tekst i fotografije: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email