U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta”- Pododbor Petrinja, a pod pokroviteljstvom Grada Petrinje održani su „13. Likovni susreti na Baniji i Pokuplju 2016.”, te otvorena 5. izložba slika posvećena akademskom slikaru Stanoju Jovanoviću iz Petrinje.

Na likovnim susretima održanim u Brestu sudjelovalo je 20 slikara iz Karlovca, Zagreba, Gline i Petrinje.

Likovni_susreti_na_Baniji (4)

„Susreti su i ove godine multikulturalni i multietnički i to su slikari koji se već znaju godinama, ali imamo i određen broj novih slikara koji su došli obogatiti naše kolonije i susrete. Dakle, imamo jedno novo iskustvo, ali i prijateljstvo.”, istaknula je Mara Vilus, predsjednica SKD „Prosvjeta” – Pododbor Petrinja.

Izložba slika otvorena je u Galeriji „Krsto Hegedušić” u Petrinji gdje je o slikaru Jovanoviću i njegovom stvaralaštvu govorio akademik Tonko Maroević, hrvatski pjesnik, esejist i prevoditelj, istraživač hrvatske umjetnosti, likovni i književni kritičar, te autor niza monografija o hrvatskim slikarima.

Likovni_susreti_na_Baniji (1)„Djelo Stanoja Jovanovića 30-ih, 40-ih, ali i 50-ih godina ima značajno mjesto u zagrebačkoj kronici, posebno poglavlje u hrvatskoj umjetnosti i zauzima važno mjesto u djelovanju Srba unutar Hrvatske. Velika je nepravda da njegova djela do sada nisu predstavljena na retrospektivan način u Hrvatskoj, ali i cijelom južnoslavenskom prostoru jer zaslužuje puno veći odjek. Našoj umjetnosti je dao jedan svoj pečat, poseban i specifičan.”, zaključio je Maroević i zahvalio Borisu Vrgi koji je zaslužan za izložbu jer mu je omogućio da se susretne s opusom bez kojeg bi iskustvo hrvatske umjetnosti u Zagrebu sredinom 30-ih godina bilo sasvim sigurno nepotpuno i skromnije.

„Nadam se da će Vrga nastaviti i da ćemo doći do cjeline i prezentacije u većim sredinama. Ne podcjenjujem Petrinju, već da dobije odjek koji apsolutno zaslužuje.”, istaknuo je Maroević.

Likovni_susreti_na_Baniji (2)„Može se konstatirati kako Jovanovićev slikarski iskaz nije morfološki jedinstven, te nam se stoga njegov opus nameće kao slojeviti amalgam modernističke izražajnosti. Budući da je boju često nanosio špahtlom, njegov je potez dosta širok, pa izgleda kao da je slikao u plohama. Razlaganje motiva na prozračne plohe i sedefaste fasete, pridaje stvaralačku posebnost Jovanovićevom izričaju pa je s pravom autoritativni Grgo Gamulin, uz njegovu osebujnu ikonološku poetiku, istaknuo njegovo „facetiranje sivosrebrnastim plohama što se prelamaju” kao poseban postupak radi kojega ga treba izdvojiti kao određenu slikarsku činjenicu našeg četvrtog desetljeća, stoji u kataloškom tekstu čiji je autor Boris Vrga, dok je za fotografije u katalogu zaslužan njegov sin Boris Vrga mlađi.

Prigodnim riječima u ime Grada Petrinje prisutnima se obratio gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ovime još jednom pokazujemo da smo grad baštine i da poštujemo različitost. Nadam se da ćemo i u budućnosti gajiti tu baštinu i zajedno čuvati sve vrijednosti jer time pokazujemo da je Petrinja kulturan i civiliziran grad.”, poručio je Dumbović i zahvalio svima koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe i prisustvovali njezinu otvorenju.

Nakon otvorenja izložbe u Restoranu „Mlinski kamen” OPG-a „Morvaj” u Brestu održana je podjela priznanja i zajednička večera svih sudionika. Izložba će biti otvorena do 28. srpnja 2016. godine.

„To se uklopilo u manifestaciju „Ljeto u Petrinji” i tako obogaćujemo kulturu našeg grada. Da nema slikara koji svoje srce i duše ostavljaju na platnima ne bi se dogodila umjetnost.”, zaključila je Vilus.

 

Izvor: Portal 53, autor: Ana Božičević

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email