fbpx

Šesta Đedova kosidba je održana u mjestu Vrginmost, na Korudnu u subotu, 18. jula 2015. godine. Organizator manifestacije bio je Pododbor Srpskog kultunog društva „Prosvjeta“ Vrginmost na čelu sa Sinišom Damjanovićem i Senkom Crevar.

Više od 500 Vrgomošćana i njihovih prijatelja moglo je da uživa u raznovrsnom programu: takmičenje u kosidbi i nastupu desetak kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih grupa, među kojima su bili KUD Ćirilo i Metodije iz Busija (opština Zemun). Cilj manifestacije jeste njegovanje običaja i tradicije Korduna i načina života Srba na ovom području.

Na Šestoj Đedovoj kosidbi prisutnim učesnicima i posjetiocima obratili su se načelnik opštine Vrginmost Branko Jovičić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Bogdan Rkman, predsjednik SKD „Prosvjeta“ Čedomir Višnjić i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u Regionu Miodrag Linta. Na manifestaciji su, između ostalih, bili pristutni potpredsjednik Koalciije udruženja izbjeglica Mile Šapić i člana Predsjedništva Koalciije Petar Šaula.

[stextbox id=”stb_style_796310″]

Đedova kosidba je kulturno – povijesna, turistička manifestacija, koja njeguje i valorizira običaje i tradiciju Korduna te način života ovdašnjih ljudi. Ono što našu kosidbu čini posebnom je vraćanje u prošla vremena, kada su naši djedovi išli na košnju, a bake im pripremale “žgance sa skorupom” i iznosile im ručak u polje, a sve uz pjesmu i veselo druženje. Prva manifestacija je održana 2010. godine, u organizaciji Općine Gvozd i SKD “Prosvjeta”, a suradnja i organizacija se svake godine uspješno nastavljaju.

Kulturno – umjetnička društva iz susjednih općina, gradova, ali i zemalja iz regije (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija) prikazuju običaje kosaca iz svoga kraja uz pratnju domaćica, nakon čega slijedi natjecateljski dio košnje u kojoj kosci odmjeravaju vještinu i brzinu. Vrhunac kosidbe je natjecanje kosaca u tradicionalnoj košnji, ali osim natjecateljskog dijela, na kosidbi se demonstriraju tradicionalna zanimanja i običaji, popraćeni malim turističkim sajmom sa lokalnim suvenirima te zabavom za djecu, ali i odrasle.

Posjetitelji mogu uživati u velikoj reviji i bogatstvu narodnih nošnji, praćenoj pjesmom i plesom, uz ponudu autohtonih jela Banije i Korduna te dobre šljivovice koja pristaje uz sve narodne nošnje i košnje.

Na kosidbi se susreću stari prijatelji i sklapaju nova prijateljstva. Raduje i sve veći broj mladih koji sudjeluje u košnji i folkloru, čime će se tradicija zasigurno sačuvati od zaborava.[/stextbox]

 

 

Fotografije preuzete sa stranica Općine Gvozd

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email