fbpx

Održana centralna proslava povodom Svetih novomučenika jasenovačkih

Održana centralna proslava povodom Svetih novomučenika jasenovačkih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu juče je održana centralna proslava povodom praznika Svetih novomučenika jasenovačkih, koji se obilježava 13. septembra.

Svetu arhijerejsku liturgiju služilo je više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit smolenski Isidor, arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgij, te arhijereji sestrinskih pravoslavnih crkava.

Episkop pakračko-slavonski Jovan istakao je da je praznik Svetih novomučenika jasenovačkih jedinstven u pravoslavlju.

„Mi smo čuvari Jasenovca, mjesta svetinje i molitve, za narod, crkvu i čovječastvo“, rekao je episkop Jovan i ponovio da je hrišćanski praštati, ali ne i zaboravljati.

Mitropolit smolenski Isidor rekao je da su narod i crkva dužni da se mole za Svete novomučenike jasenovačke da se takvo zlo nikada ne bi ponovilo i događalo.

„Mi smo dužni da budemo nosioci svjetlosti Božije“, rekao je mitropolit Isidor.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su brojni vjernici iz svih krajeva Hrvatske, Srbije i BiH, te brojni zvaničnici, među kojima srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, poslanik u Narodnoj Skupštini i predsjednik Odbora za Donju Gradinu Darko Banjac i ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

Na humci pored „Kamenog cvijeta“ u okviru centralne proslave Svetih novomučenika jasenovačkih osveštani su slavski kolač i žita, a u 18.00 časova održano je Večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu.

Za nedjelju, 10. septembar, u 9.00 časova predviđeno je da bude služena Sveta arhijerejska liturgija, te osveštan paraklisa Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Vladičanskom dvoru u Pakracu.

Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gdje je kršten blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, biće služena u ponedjeljak, 11. septembra, u 9.00 časova, na praznik Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ove godine posebno se obilježava 75 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare, koji je bio najveća žrtva Jasenovca i Drugog svjetskog rata.

Hiljade kozaračkih žena i djece nastradalo je u sistemu jasenovačkih logora, a samo manji broj djece spasili su Diana Budisavljević i njeni saradnici.

Iz Eparhije pakračko-slavonske pozvali su vjernike da uzmu učešće u ovim ovim događajima koji imaju neizmjerno značenje i za sve postradale i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

 

Izvor: Srna

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: