Novinarka P-portala iz Zagreba, koji objavljuje vesti važne za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, Tijana Šašić, bila je polaznica studijske prakse za novinare i predstavnike organizacija na srpskom jeziku iz regiona. Za UNS govori o iskustvu sa desetodnevne prakse u Beogradu, koju je u oktobru organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, ali i o stanju u medijima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam praksu iz veb novinarstva imala u najvećoj internet redakciji u Srbiji, na kojoj sam se upoznala sa radom internet portala Radio-televizije Srbije. Drago mi je i da sam posetila Udruženje novinara Srbije, najveću i najznačajniju asocijaciju profesionalnih novinara u Srbiji, gde sam imala priliku čuti zanimljiva predavanja iz veb novinarstva“, rekla je Šašić.

Ona je, osim veb redakcije RTS-a, praksu obavljala i u frankfurtskim “Vestima”, a posetila je i redakciju portala Telegraf.rs.

Tijana Šašić dve godine piše za P–portal, čija je preteča bio list „Privrednik“.
„Redakciju čini mreža dopisnika iz različitih krajeva Hrvatske, a o novostima iz matice pišu i novinari iz Srbije. Portal sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju i dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Nažalost, P-portal ne dobija nikakva finansijska sredstva iz Hrvatske“, rekla je Šašić.

U svojoj lokalnoj zajednici, Vukovaru, stanje u medijima ocenjuje kao “frustrirajuće“.
„U Vukovaru postoje tri medija srpske nacionalne manjine – ‘Radio Dunav’, ‘Radio Borovo’, časopis ‘Izvor’ i TV produkcija Zajedničkog veća opština. Oni već godinama ne traže novinare, čak ni za volonterske pozicije. Poslednjih pet godina se javljam za posao u tim medijima i uvek sam odbijana pod izgovorom nedovoljnih finansijskih sredstava, tako da je zapošljavanje u srpskim medijima u Vukovaru nemoguća misija“, kaže Šašić.

Za nju, kako kaže, novinarstvo predstavlja „prozor u drugi svet, mogućnost da upoznaš ljude i događaje na drugačiji način, šansa da ispituješ, istražuješ i zaključuješ, stekneš brojne kontakte i otkriješ značajne stvari čak i za čovečanstvo“.

 

IzvorUdruženje novinara Srbije, autor: J. Pešić 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email