Učenicima i profesorima gimnazije i srednjih stručnih škola u nastavi na srpskom jeziku Zajedničko veće opština uručilo je 27. novembra nove čitanke za srpski jezik od 1. do 4. razreda.

Udžbenike koji su delo vukovarskih profesorki Milice Stojanović i Ljiljane Bajac-Nikolić profesorima i učenicima gimnazije i srednjih škola svečano je uručila ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić.

– Pitanje obrazovanja srpske manjine i njenog ukupnog položaja jedno je od najvažnijih pitanja u tom korpusu ljudskih prava kojima Srbija pridaje pažnju i mi ćemo nastaviti da podržavamo srpsku manjinu posebno u toj oblasti. Mislimo da je to važno za budući razvoj srpske manjine, njenu održivost na jednoj teritoriji i jačanje jedne solidne baze za opstanak, rekla je tom prilikom ambasadorka Nikolić i dodala da je obrazovanje na maternjem jeziku jedno od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije o kojem će se razgovarati na budućim sastancima.

Uz čitanke su štampani i pripadajući udžbenici gramatike te radne sveske. Sve knjige su izašle u izdanju “Prosvjete”, a izradu je finansiralo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Čitanke su za učenike besplatne zahvaljujući donaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u iznosu od milion dinara, dok će udžbenici iz gramatike i radne sveske moći da se kupe.

Predsednik ZVO-a Srđan Jeremić ocenio je ovaj događaj jednim od najvažnijih u proteklih 20 godina.

– Obrazovanje je veoma važan segment očuvanja nacionalnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj, a posebno ovde u istočnom delu gde je naša zajednica najbrojnija. Posebno mi je drago što su roditelji i učenici odabirom modela A prepoznali važnost obrazovanja na maternjem jeziku, istakao je Jeremić.

Osim 616 srednjoškolaca koji se obrazuju po modelu A u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, knjige će dobiti i 120 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju C model te učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu.

Svečanoj dodeli čitanki sem već pomenutih prisustvovali su i generalni konzul i konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić i Nataša Kalezić, zastupnica u parlamentu Hrvatske Dragana Jeckov i zamenik vukovarsko-sremskog župana iz redova srpske zajednice Đorđe Ćurčić.

 

Izvor: ZVO

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email