Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se od 9. do 11. jula obilježava 161. godišnjica rođenja izumitelja Nikole Tesle i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Manifestaciju već osmu godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Manifestacija je započela sinoćnjim koncertom Ane Rucner na Bundeku i predavanjem o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju.

Na sam dan njegovog rođenja 10. srpnja u 10 sati, zajedno s predstavnicima Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković, položeno je cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu, a u 19:30 sati u Hotelu Esplanade održat će se već tradicionalna svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Trećeg dana manifestacije 11. jula od 10 do 15 sati u HGK-Komori Zagreb bit će održana konferencija Tesla u Zagrebu na temu Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma, a 10. i 11. jula u večernjim satima u Gavelli će biti izvedena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića. Dani posvećeni Tesli bit će popraćeni i projekcijom Teslinog lika na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

I u Srbiji je Dan nauke, koji je Vlada Srbije ustanovila 2011. godine u znak sećanja na najvećeg srpskog, ali i svetskog naučnika Nikolu Teslu, rođenog na današnji dan 1856. godine, obležen nizom manifestacija.

Pored Muzeja Nikole Tesle i Elektrotehničkog fakulteta, i druge ustanove koje se bave naukom ili delom Nikole Tesle pripremile su specijalne programe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email