Pjesnik Nenad Grujičić dobitnik je književne nagrade “Braća Micić” za knjigu sjećanja, polemika, eseja, zapisa i putopisa “Ruku na srce”, u izdanju “Službenog glasnika” iz Beograda.

Osnivač nagrade Književna zajednica Krajine, koja je sastavni dio Udruženja književnika Srbije, saopštila je da je odluku jednoglasno donio žiri u sastavu Dušan Đaković, Nikola Korica i Milan Krković.

Nagrada “Braća Micić” svečano će biti uručena Grujičiću krajem avgusta u UKS u Beogradu. Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade su Ivan V. Lalić, Jovan Radulović, Nikola Vujčić, Nebojša Devetak.     

Nagrada je ustanovljena 1993. godine u znak sjećanja na braću Ljubomira (1895 – 1971) i Branislava Micića (1897 – 1947), pjesnike, prozne pisce, esejiste, polemičare, kritičare, slikare, dramske umjetnike, osnivače zenitizma, autentičnog avangardnog evropskog umjetničkog pravca.

Mlađi Micić objavljivao je pod pseudonimom Branko Ve Poljanski, uzevši prezime po mjestu Majske Poljane kod Gline na Baniji, gdje su braća provela djetinjstvo.

Na vijest o nagradi ovogodišnji laureat Grujičić je izjavio da mu imponuje što je ovjenčan ovom prestižnom nagradom, koja zrači neponovljivim sjajem dvojice krajiških i srpskih korifeja poezije, umjetnosti i kulture.

“Posebno mi je drag polemički duh braće Micića, njihova hrabrost da po cenu života predoče nove vizije i istinu u oči”, rekao je Grujičić.

On je dodao da ova dva hipertalentovana brata predstavljaju paradigmu srpske umjetničke i duhovne radoznalosti i erudicije, koji su svoju misiju osjećali u korespondenciji s evropskim licem i naličjem, naglas ih dovodeći u pitanje i nudeći konkretna rješenja.

 

Izvor: Nezavisne novine

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email