U drugoj podjeli humanitarne pomoći, nakon Siska, Gline i Malog Gradca, u četvrtak je u Krnjaku podijeljeno 90-ak paketa prijeko potrebnih higijenskih potrepština i namirnica, dar Mitropolije zagrebačko-ljubljanske srpskom stanovništvu slabijeg materijalnog stanja koje živi u karlovačkoj županiji. Pomoć je podijeljena stanovnicima slunjskog područja, Vojnića, Tušilovića, Donje Dubrave, Plaškog, Barilovića, Saborskog i domaćina današnjeg okupljanja – općine Krnjak. Sredstva inicijalne pomoći osigurala je pravoslavna crkva, uz nekoliko manjih donatora, za koje se mitropolit Porfirije nada da će ih biti više.

– Crkva je uvek uz ljude koji imaju potrebu za nekom pomoći. Naravno, crkva uvek pokušava da bude uz ljude koji imaju duhovne probleme. Međutim, duhovno nije odvojeno od materijalnog. Nakon prethodnih decenija, situacija našeg naroda je da se u velikom broju umanjio. Najveći deo naših ljudi je otišao, ali isto tako oni koji su ostali, isto su otišli – otišli su u sebe, zatvorili se i u Hrvatskoj žive teško, a mnogi na rubu egzistencije. Želja nam je, ne samo da ostanemo na ovoj inicijativi, nego da omogućimo konstantnu pomoć našim najugroženijim ljudima, pa da to postane trajan proces – rekao je mitropolit Porfirije, zahvalivši svima koji su omogućili akciju i pozvao ljude dobre volje da se uključe u njezin daljnji tijek.

Načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović zahvalivši se mitropolitu kao „čovjeku koji razumije probleme i patnje srpskog naroda“, ugostio je brojne stanovnike spomenutih mjesta. U razgvoru s mitropolitom, požalili su se da neka mjesta nemaju vodu već godinama, da je čest problem što starije osobe žive kao samci pa je obavljanje poslova sve teže, ponekad i nemoguće. Mitropolit je ponudio pomoć prisutnima i izvan ove inicijative i pozvao ih da se jave.

Uz podijeljene pakete pomoći, plan je organizatora akcije pribaviti stanovnicima ruralnih naselja čak i neke male poljoprivredne strojeve i bijelu tehniku. Veš mašina ovom je prilikom dopremljena u selo Bukovicu, obitelji Mlađan. Poput brojnih drugih u svom kraju, i ova šesteročlana obitelj bavi se poljoprivredom. Tek jedna mirovina, nešto sitne peradi i dvije krave čije mlijeko prodaju po 1,2 kuna za litru, jedva su dovoljni za preživljavanje.

– Možda ovo nije najsrećniji povod zbog kojeg smo došli, ali sadržaj susreta obiluje bogatstvom emocija. Ulazili smo u neke kuće donoseći pomoć, ali dobijali smo neuporedivo više, domaćin je pred nas iznosio trpezu, ali još važnije, iznosio je svoje srce, dušu, ljubav i zahvalnost – ispričao je mitropolit na susretu u Krnjaku.

Mještani općine Krnjak, pretežno se bave poljoprivredom. Nekada su kućanstva imala i po 50 svinja u svojim gospodarstvima, a danas tek za svoje potrebe. Općina Krnjak imala je 1991. godine 3.200 stanovnika, a prema posljednjem popisu iz 2011. godine ih je 1.985. Samo mjesto Krnjak brojilo je 93 posto srpskog stanovništva prije rata.

U općini Krnjak, gdje je danas SPC uručila humanitarnu pomoć, nalazi se i naselje Gornji Budački. U tom mjestu rođen je krajem 19. stoljeća jedan od najvećih srpskih humanitarnih radnika i dobrotvora – Vladimir Matijević, osnivač Srpskog privrednog društva “Privrednik”.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email