Nepoznati počinioci su u noći između 14. i 15. februara uz upotrebu sile provalili u Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu.

Obijanjem bočnih vrata na hramu pričinjena je veća materijalna šteta, a nepoznati vandali su u unutrašnjosti hrama svojim bezbožnim djelom oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, te iste ispreturali i pobacali po hramu. Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje.

Po ko zna koji put ovakve nemile scene ponavljaju se iz godine u godinu nad pravoslavnim svetinjama eparhije gornjokarlovačke. Poslednji zabilježen slučaj čiji počinioci nisu otkriveni dogodio se krajem prošle godine, kada su još uvijek nepoznati vandali ispisali pogrdne i prijeteće grafite na zidovima ove karlovačke svetinje. Svojim necivilizovanim zlodjelima počinioci žele da pokažu da i dalje među nekolicinom postoji mržnja i netolerancija prema pravoslavnim svetinjama i žiteljima ovog kraja.

Ovaj događaj je odmah po otkrivanju prijavljen nadležnoj policijskoj upravi čiji službenici su obavili uviđaj. Nadajući se da će jednom za svagda ovakvim događajima stati na kraj, nakon mnogih godina ukazivanja na ovakva i slična dešavanja svim instancama vlasti, očekujemo da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni, da bi svaki onaj ko se drzne učiniti neko zlodjelo nad svetinjom bio svjestan kakve posljedice taj čin nosi.

 

Izvor: Eparhija gornjokarlovačka

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email