Slavni srpski glumac Predrag Miki Manojlović dobio je nagradu festivala u Zadru “Tomislav Pinter” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Priznanje koje nosi ime po velikom snimatelju uručeno mu je na svečanom otvaranju 6. Avantura film festivala proteklog vikenda, pišu hrvatski mediji.

Direktor festivala, reditelj Sergej Stanojkovski zahvalio je na podršci ovoj manifestaciji koja je značajna za Zadar, a Manojlović je sa posebnim emocijama primio priznanje.

On je svojevremeno sarađivao sa značajnim hrvatskim i jugoslovenskim umetnikom Pinterom (1926-2008). Upravo je Pinter snimao kultni film reditelja Rajka Grlića “Samo jednom se ljubi” (1981.), u kojem je Manojlović ostvario maestralnu ulogu.

“Radi se o čoveku koji je kroz svoju kameru video više od drugih”, rekao je Manojlović.

Govoreći o suštini filma, primetio je da “vi sami možete biti vrlo dobri, ali u pitanju je nešto mnogo više, a to je celina i smisao toga što radite”.

“To je Pinter imao i zbog toga je on bio zaista stvaratelj, a ne samo veliki snimatelj fantastičnih slika. Pinter spada u par kreativnih ljudi koje sam u životu sreo i koji su mi dozvolili da dođem do njih i podstakli me da dalje razmišljam i radim na način na koji radim i dalje. On je neko ko je video sve oko sebe i vrlo brzo ulazio u smisao pojedinca i grupe. Zato mi ova nagrada puno znači”, izjavio je Manojlović.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email