Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom „Ključ je u knjigama“ biće svečano otvoren 22. oktobra u 18 časova, dok će za publiku biti otvoren u 10 časova.

Ove godine počasni gost sajma je književnost na nemačkom jeziku, a zajedničkim nastupom predstaviće se zemlje nemačkog govornog područja – Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima će biti predočeno 1.000 knjiga savremenih autora iz te četiri zemlje, od čega će beogradskoj publici premijerno biti predstavljeno 350 naslova.

Pisci Karl Markus Gaus, Herta Miler, Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kuč, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla predstaviće svoj rad publici u Beogradu u prostorijama Sajma, ali i na različitim lokacijama u Beogradu.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović rekao je danas da će sajam otvoriti austrijski pisac, publicista i književni kritičar Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović.

Avramović je kazao da je četiri dana pre održavanja Sajam spreman da primi sve izdavače, čitaoce i goste.

On je naveo da Frankfutski sajam knjiga poseti 280.000 posetilaca, a da Beogradski sajam beleži 180.000.

“To je broj koji može da nam služi na ponos. Verujem da ćemo ove godine imati sličnu posetu”, naveo je on.

Urednik programa Sajma knjiga Dragan Hamović rekao je da poseban fokus na ovogodišnjem sajmu daje programima koji predstavljaju srpski jezik i kulturu u inostranstvu, kao što su susreti sa nemačkim slavistima kao i sa “agilnim promoterom srpske kulture u Ukrajini” Alom Tatrenko.

On je istako i program u sali “Aleksandar Vučo” gde će biti predstavljena književnost za decu.

Nobelovka Herta Miler dolazi u Beograd

Direktor Gete Instituta Beograd Frank Bauman rekao je da će na sajam doći dobitnica Nobelove nagrade 2009. godine Herta Miler.

“Vrhunac ovog sajma možda neće biti na samom sajmu, jer ćete osim na sajm moći da odete i u pozorište i u Kulturni centar Beograda. Ovo je specifičan književni vatromet i on ne sija samo na sajmu”.

Predsednik i kreativni direktor Udruženja Krokodil Vladimir Arsenijević predstavio je program “Četiri zemlje jedan jezik”.

On je rekao da je teško predstaviti program sa više od 40 učesnika i 30 moderatora, kao i da će gosti manifestacije biti i jedna Nobelovka i jedan princ, i to princ Lihtenštajna.

Prema njegovim rečima, najinteresantniji format je “plava sofa” koji prvi put napušta Nemačku.

On je objasnio da je reč o dinamičnom formatu polučasovnih književnih razgovora jedan na jedan i da će prva na sofu sesti Herta Miler.

“Hteli smo da pokažemo i inkluzivnost nemačkog jezika”, rekao je Arsenijević i dodao da će biti organizovani i razgovori o zajedničkom jeziku “Govorite li lihtenštajnski?”.

“Ovakve teme su za našu publiku provokativne”, ocenio je on i dodao da će se na sajmu pored Vladimira Kaminera predstaviti čitav niz pisaca čije poreklo nije nemačko ali stvaraju na tom jeziku.

Arsenijević je kazao i da će ambasadori Nemačke, Austrije, Švajcarske i lihtenštajnski princ Stefan kroz razgovor sa piscem Draganom Velikićem predstaviti neobičnosti zemalja iz kojih dolaze.

Program zemalja učesnica i njihovih specifičnosti počeće u ponedeljak u hali 2 na štandu “Četiri zemlje jedan jezik”.

Uručenje nagrada Međunarodnog sajma knjiga biće u četvrtak, 26. oktobra u 13 časova u sali Ivo Andrić u hali 1A.

Sajam traje do 29. oktobra. Sajam će u nedelju, 22.oktobra, petak, 27. oktobra subotu, 28. i nedelju 29. oktobra biti otvoren od 10 do 21. čas, dok će ostalim danima raditi od 10 do 20 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara.

 

Izvor: Beta.rs

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email