U Topuskom je osnovano Hrvatsko–srpsko društvo prijateljstva u Sisačko–moslavačkoj županiji, drugo po redu nakon riječkog 

Koordinacija Hrvatskih društava prijateljstva inicirala je osnivanje Hrvatsko–srpskog društva prijateljstva u Sisačko–moslavačkoj županiji; osnivačka skupština održana je u Topuskom, a za prvog predsjednika Društva, za koje vlada prilično zanimanje jer je svojevrsna novina na ovim prostorima, izabran je Miroslav Tadić.

– Prijateljstvo je cvijet koji treba stalno zalijevati i njegovati, a čovjek bez prijatelja je kao čovjek bez ruku – riječi su kojima je osnivačku skupštinu Društva otvorio Andrija Karafilipović, glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i izaslanik predsjednika republike Ive Josipovića.

– Topusko nije slučajno odabrano za ovu osnivačku skupštinu prijateljstva Hrvata i Srba. Ovdje je na trećem zasjedanju ZAVNOH-a 1943. Hrvatska dobila svoju državnost, osnovan je hrvatski Sabor na čijem čelu je bio Vladimir Nazor, a konačnu pobjedu protiv fašističkog okupatora izvojevali su pripadnici hrvatskog i srpskog naroda, boreći se rame uz rame. Osnivanje Društva prijateljstva u Sisačko – moslavačkoj županiji još jedan je korak u zbližavanju dvaju naroda, promicanju prijateljstva, izgradnji povjerenja i njihovom suživotu. Isto ovakvo društvo osnovano je prije godinu dana u Rijeci, a prema svemu sudeći, u mnogim hrvatskim gradovima održat će se u dogledno vrijeme osnivačke skupštine – rekao je Karafilipović.

Zamjenik Sisačko – moslavačkog župana Boro Rkman smatra da je osnivanje Hrvatsko-srpskog društva prijateljstva, novi kamenčić u mozaiku daljnjeg razvoja odnosa Hrvata i Srba na ovom području, ali i između dvije države.

– U ovaj projekt nisam uključen samo kao zamjenik Sisačko – moslavačkog župana, već kao građanin, pripadnik srpske nacionalne manjine i želim dati svoj doprinos ovoj izvrsnoj inicijativi. Rat je davno završen. Oni koji su počinili zločine, na jednoj i drugoj strani, trebaju odgovarati, a milioni ostalih trebaju nastaviti živjeti, normalizirati odnose i surađivati. U osnivanju ovakvog društva ne vidim samo metaforički i emotivni smisao, već itekako i gospodarski – objašnjava Boro Rkman.

Brojni gosti došli su pozdraviti osnivanje Društva, a Marijana Kotur s nekolicinom svojih prijatelja, potegla je u Topusko iz Republike Srpske.

– Predsjednica sam Turističke organizacije u Kozarskoj Dubici. Iskustva odavde prenijet ću sredinu iz koje dolazim i nije isključeno da se u dogledno vrijeme vidimo i u Kozarskoj Dubici na osnivanju ovakvog društva. I još nešto, samo da znate, mi iz Kozarske Dubice danas smo ovdje postali članovi novoosnovanog Društva Hrvatsko – srpskog prijateljstva, rekla je Marijana.

Konzul Republike Srbije u Zagrebu Zoran Vasiljević, prvi savjetnik ambasadora svoje zemlje, rekao je da podrška Društvu neće ostati samo na riječima, već će se diplomacija potruditi da pruži svu moguću pomoć u razvoju skladnih i prijateljskih odnosa pripadnicima dvaju naroda u Republici Hrvatskoj, ali i Srbiji.

– U posljednje vrijeme doživio sam niz primjera turističkih posjeta Hrvata u Srbiju, gdje su bili izvrsno dočekani kao dragi prijatelji. Znam da mnogo mladih Hrvata ide u Beograd, druže se s vršnjacima i uživaju u noćnom životu Beograda. Mnogi hoteli u Beogradu već su rasprodali novogodišnje aranžmane, a Hrvati na listi rezervacija zauzimaju zavidno mjesto – rekao je konzul Vasiljević.

Novoizabrani predsjednik Miroslav Tadić, svjestan je da sada mnogo toga s papira treba prijeći u djela.

– Vjerujem da će stanovništvo brzo vidjeti da ova inicijativa doprinosi razvoju odnosa na ovom području, posebno stoga što je lišena bilo kakve politike. Osim toga, vidjeli ste i sami, na ovom skupu nije bilo političara – objašnjava Tadić.

 

Izvor: Novosti, autor: Vladimir Jurišić

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email