Tema trećeg Privrednikovog kongresa bila je “(Samo)zapošljavanje mladih: problemi i perspektive”, o kojoj je raspravljalo gotovo 150 mladih iz svih krajeva Hrvatske. Kongres je bio poseban događaj i za 17 “Privrednikovih” stipendista, kojima su uručeni ugovori o stipendiranju

U Hrvatskoj je nezaposleno gotovo pedeset posto mladih do 25 godina. Taj je postotak na područjima posebne državne skrbi znatno veći. Ulaganjem u obrazovanje mladih stvaraju se bolji uvjeti za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, što je ključ njihove perspektivnije budućnosti, čulo se na Trećem kongresu “Privrednikovih” stipendista i srpske omladine, koji je u organizaciji Srpskog privrednog društva “Privrednik” održan 25. oktobra u prostorijama Srpske pravoslavne opće gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg kongresa bila je “(Samo)zapošljavanje mladih: problemi i perspektive”. O ovoj gorućoj temi ne samo srpske zajednice i hrvatskog društva nego i Evrope u cjelini, na kongresu je otvoreno i argumentirano raspravljalo gotovo 150 mladih iz svih krajeva Hrvatske.

“Privrednikov” kongres bio je poseban događaj i za 17 ovogodišnjih “Privrednikovih” stipendista, kojima je predsjednik Društva Nikola Lunić uručio ugovore o stipendiranju. Šestu godinu zaredom “Privrednik” stipendira školovanje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti putem humanitarnih fondova “Vladimir Matijević” i “Ivana Vujnović”, iz kojih je do sada samo za stipendiranje izdvojeno preko 1,200.000 kuna. Mjesečna učenička stipendija iznosi 400, a studentska 800 kuna. Mjesečna stipendija za odličnog studenta iz fonda “Ivana Vujnović” iznosi hiljadu kuna.

Od ove godine “Privrednik” najboljem bivšem stipendistu koji je završio školovanje dodjeljuje nagradu “Ivanin srebrnjak”. Dobitnica ovogodišnjeg “Ivaninog srebrnjaka” je doktorica stomatologije Danijela Bijelić iz Vrginmosta koju je “Privrednik” stipendirao kroz čitav studij. Danijela je ove godine diplomirala na Medicinskom fakultetu u Rijeci s prosjekom ocjena 4,9 i dobitnica je Dekanove nagrade za studenta generacije. Nagradu “Ivanin srebrnjak”, rad akademskog kipara Pere Jelisića, dobitnici je uručila Nevenka Ljubić, predsjednica Patronata “Privrednikovih” fondova.

– Aktivnosti “Privrednika” zaista su za svaku pohvalu i podršku. Manjinske zajednice oduvijek su izloženije problemima i osjetljivije na problematične situacije kojih ima i većina. Točno je da se u vremenima kada su proračunska sredstva sve manja, a potrebe sve veće, ne nalazi dovoljno novca za one projekte koje smo obećali realizirati. Ipak, ne trebamo tražiti izgovore, moramo se držati svojih obećanja i omogućiti da u sredinama opustošenima u ratu život bude dostojanstveniji. Ali to nije dovoljno samo odlučiti, potrebno je poduzeti ozbiljne mjere, da se sagrade putovi, obnove zgrade, otvore radna mjesta – rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović pozdravljajući i ove godine učesnike “Privrednikovog” kongresa mladih i dodao da se problemi s “Privrednikovom” imovinom i financiranjem moraju što prije riješiti kako bi se stvorile osnove i prostor za njegovo još uspješnije humanitarno djelovanje.

Predsjednik Josipović prisjetio se vremena prije Drugog svjetskog rata, kada je za tadašnje “Privrednikove” pitomce stipendija značila jamstvo i jasnu mogućnost zaposlenja i pristojnog života. Nažalost, današnji “Privrednikovi” stipendisti nemaju takvu perspektivu, jer su izazovi onih koji danas izlaze iz školskih klupa na tržište rada bitno drugačiji.

– Brojke jasno pokazuju da je najobrazovanija mlada generacija najnezaposlenija. Obrazovni sustav ni na koji način ne korespondira s tržištem rada. Hrvatska je jedna od pet zemalja EU-a koja nema dugoročnu projekciju tržišta rada i gdje mladi čovjek koji kreće u srednjoškolski obrazovni proces ne zna kakva ga perspektiva u pogledu zaposlenja čeka. Ta vrsta projekcije ozbiljan je problem i zadaća ne samo obrazovnog sustava, nego i Hrvatske gospodarske komore i Vlade – kritizirao je Josipović današnji sustav obrazovanja i politiku zapošljavanja.

– Drugi ozbiljan problem jeste činjenica da naš obrazovni sustav ne potiče inicijativu. Nažalost, kao da nam je svima najveća ambicija zaposliti se u javnoj službi. To je nešto što nije dobro. Spadam među one koji ne vjeruju da državna intervencija može riješiti takve probleme. Nemojte sve očekivati od države. Kada je u pitanju gospodarstvo, država će biti sve manje prisutna – poručio je Josipović mladima.

– Danas s ponosom možemo reći da su neki od naših stipendista inženjeri, liječnici, pravnici, ekonomisti… Neki su, nažalost, i bez posla nakon uspješno završenog školovanja – istakao je pri dodjeli stipendija predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić i ustvrdio da bez sigurne i izvjesne materijalne osnove današnja snaga “Privrednika” nije velika.

– Entuzijastički okupljamo donatore, ukazujemo na privredne potencijale prije svega krajiških ili, kako ih nazivaju, povratničkih područja, makar se u njih već godinama nitko nije vratio. Međutim, već godinama ne razumijemo zašto privredni potencijali svuda oko nas leže neiskorišteni – rekao je Lunić i kao primjer naveo oduzetu “Privrednikovu” imovinu koju Društvo godinama bezuspješno potražuje, a koja bi mogla biti solidna osnova za stipendiranje nadarenih a siromašnih učenika i studenata.

– Danas korist od te imovine ima samo nekolicina uzurpatora. Država i društvo od toga nemaju nikakvu korist. Nešto nije u redu s društvom u kojem su uzurpatori važniji i zaštićeniji od perspektive mladih ljudi. U takvom se društvu moraju uspostaviti nove vrijednosti i nova pravila. Također, ne razumijemo zašto se dopušta da sela i gradići, od Karlovca do Knina, nestaju i izumiru – osvrnuo se predsjednik “Privrednika” na, kako je rekao, nepoznatu zemlju za one koji donose odluke.

– Iako postoji izuzetno dobra prometna infrastruktura, netaknuta priroda, kulturna baština, ljudi na tim područjima ne žive od svog rada. Tu je priroda svojom zapuštenošću nadvladala čovjeka – zaključio je Lunić i dodao da je “Privrednik” ove godine inicirao stvaranje mreže malih proizvođača s tih područja koji bi se trebali suprotstavili zapuštenosti i nebrizi.

– Radujem se što sam domaćin ovom skupu i što s iskustvom koje nije malo u radu “Privrednika” hoću i želim biti aktivni učesnik, ako nije neskromno da kažem i vjerni sluga u pravom smislu te riječi – poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije učesnicima kongresa i podsjetio na “Privrednikov” moto “rad, štednja i čestitost” koji je i danas vrlo aktualan.

– Svaka je od ovih riječi za nas podsjetnik i ima korisno tumačenje. Danas očekujemo da prečicom, bez truda i rada, ostvarimo male i velike ciljeve. Potrebno je samo da imamo poznanstvo, neku vezu, da pripadamo nekoj stranci, da budemo dio nacionalne skupine. To se danas naziva sposobnošću da se čovjek snađe. To nije ništa drugo nego potvrda starog antijevanđeoskog propovijedanja da cilj opravdava sredstvo. Rad je mnogo važan i moramo njegovati obrazovanje. Štednja nije poziv na škrtost, nego na štednju svojih nagona, pokušaja da postanemo usko liberalni u svojim nagonima i da oni funkcioniraju isključivo po principu potrošačkog načina postojanja, koji izaziva sveopću ekološku katastrofu koja je ništa drugo nego bumerang koji se sveti i vraća onima što zloupotrebljavaju prirodu. I čestitost, koja je usko povezana sa znanjem i obrazovanjem, predstavlja ogromnu rijeku koja nema regulatore, nema sposobnost da obuzda. To je neka vrsta atomske energije koja funkcionira po svom zakonu – poručio je vladika Porfirije.

U ime Srpskog narodnog vijeća, jednog od najvećih donatora “Privrednika”, okupljenim stipendistima i omladini obratio se predsjednik Milorad Pupovac, koji je ocijenio da dosadašnje donacije i broj stipendija nisu ni približno blizu zadovoljavanju potreba da se mladima osigura kvalitetno obrazovanje i siguran start u životu.

– Potrebno je da zajedničkim naporima stvorimo interes kod onih koji mogu osigurati sredstva da ovih 17 stipendija povećamo na barem 40. Srpska zajednica je u sferi obrazovanja i stipendiranja jedna od najorganiziranijih manjinskih zajednica u Hrvatskoj, ali prostor u kome se nismo dovoljno razvili je prostor kojim se bavi “Privrednik”, a to su razvoj i zapošljavanje, zbog čega svi imamo zajedničku odgovornost – naveo je Pupovac i dodao da krajevi naseljeni srpskim stanovništvom ne trebaju milijarde, ali da u posljednje dvije godine nije osigurano ni kune na primjer za reelektrifikaciju preostalih srpskih domaćinstava.

Uspješan rad Trećem kongresu “Privrednikovih” stipendista i srpske omladine u ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije poželio je narodni poslanik Miodrag Linta, uz napomenu da svi oni koji su u mogućnosti i na pozicijama trebaju pomoći “Privredniku” kako bi proširio svoje aktivnosti i tokom sljedećih godina povećao broj stipendista.

Radni dio kongresa svojim izlaganjem o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina otvorio je zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, koji je mlade pripadnike srpske zajednice pozvao da se javljaju na natječaje državne uprave, jedinica lokalne i regionalne samouprave i da se pritom pozovu na članak 22 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji im jamči pozitivnu diskriminaciju. Također, ustvrdio je da mnoge odredbe Ustavnog zakona, kao i sam članak 22, nisu zaživjele zbog nepostojanja mehanizama njihove provedbe u život.

Kako daleko od državne birokracije, iz kućnog dvorišta, od ljubavi, hobija i tradicijskih vještina, a sve zahvaljujući pametnoj ideji, na obiteljskom imanju napraviti uspješan biznis, svjedočio je Mario Bošnjak iz Nove Gradiške, koji proizvodi Bošnjak pivo koje se u jakoj konkurenciji pivske industrije svojom kvalitetom, prirodnim sastojcima i načinom proizvodnje sve više probija na tržištu. Veliku pažnju okupljenih izazvalo je predavanje poslovnog anđela Hrvoja Prpića, utemeljitelja poznate informatičke tvrtke HG spot, koji je govorio na temu “Poduzetnik ili karijera u korporaciji”.

– Samozapošljavanje počinje idejom, ispitivanjem tržišta, nastavlja se prodajom i točkom pokrića koja dolazi tri do pet godina nakon ideje, a na kraju je zadnja faza koju rijetki dožive u karijeri – izlaz – nabrojao je Prpić i dodao da je jako teško prijeći taj put od ideje do izlaza, koji može trajati i deset-dvanaest godina. –

Alternativa je biti dio od 400.000 nezaposlenih i tražiti posao po državnim uredima. Ne budite žrtve, ne plačite i ne čekajte da vam netko pomogne. Nije važno koje ste vjere ili nacije, svi smo u istim problemima. Ono što je bitno jeste da smo dio Evropske unije, nismo više Srbi ili Hrvati, već Evropljani – poručio je Prpić.

O problemima mladih na tržištu rada, o tome što im se garantira u doba ekonomske krize, o njihovoj nezaposlenosti i nedostatku radnog iskustva govorio je Sven Janovski iz Mreže mladih Hrvatske.

U zanimljivoj raspravi koja je uslijedila mladi su iznosili svoja iskustva, očekivanja, ali i postavljali pitanja tko je kriv za stvorenu besperspektivnost. Trećim kongresom “Privrednikovih” stipendista i srpske omladine ovo okupljanje postaje jedna lijepa tradicija druženja, upoznavanja i propitivanja mladih o svom položaju u društvu.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email