U Vukovaru su dodeljene volonterske nagrade zaslužnim pojedincima, udruženjima i institucijama koji su tokom 2015. godine aktivno učestvovali u razvoju volonterstva na području grada. Nagrade je dodelio PRONI centar za socijalno podučavanje, kroz program Volonterskog centra Vukovar, koji provodi s partnerima i srodnim organizacijama: Gradom Vukovarom, Mirovnom grupom mladih Dunav, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Vukovar, Gradskom knjižnicom i Volonterskim centrom Osijek. Svečano uručenje nagrada upriličeno je 4. decembra u gradskoj većnici u Vukovaru, povodom Međunarodnog dana volontera.

Nagrada za najvolonterku u kategoriji mladih od 15 do 30 godina pripala je Biljani Gaći. Pored toga što kao neumorna aktivistkinja volontira već niz godina u Evropskom domu Vukovar, Udruženju Vukovarci dobre volje, Info centru za mlade Vukovar i drugim organizacijama civilnog društva, samoinicijativno je tražila prilike i mogućnosti za volontiranje i učestvovala u volonterskim akcijama vezanim uz izbegličku krizu, navodi se u obrazloženju odluke.

– Nagrada za volonterku godine u kategoriji mladih žena za mene je velika čast, ali ona nosi i odgovornost. Odgovornost upravo prema mladim ljudima, jer im svojim delom želim pokazati zašto je važno i potrebno volontirati. To je društvena odgovornost i za nju se iznimno zalažem. Volontiranje nije samo pomaganje onima kojima je pomoć potrebna, volontiranje je stvaranje nove društvene vrednosti, aktivizam, stvaranje mikropromena, rad na sebi, stvaranje socijalnih mreža, učenje. Volontiranje je najkvalitetnije dobrovoljno provedeno slobodno vreme i kao takvo ono postaje navika srca – smatra Biljana Gaća.

Upravo želja da pomogne nekome, želja za malim promenama, ali i sticanjem novih znanja i veština upoznavanjem ljudi različitih osobina i interesa, vodila je mladu Vukovarku i motivisala je da se bavi volontiranjem. Smatra da ju je to dodatno izgradilo kao osobu i otvorilo nove vidike i shvaćanja.

– Moja volonterska iskustva su raznovrsna i vrlo zanimljiva. Volontirala sam na različitim nivoima, u različite svrhe i s različitim delovima populacije, pomažući osobama s različitim vrstama invaliditeta, mladim osobama, osobama treće životne dobi. Volontirala sam u Saboru, na različitim kulturnim festivalima, sedam godina na Vukovar film festivalu, kao i u različitim društvenim kampanjama, kao što je uvođenje građanskog odgoja, u kampanji “protiv” vezano uz referendum o braku, u studentskim protestima i sl. Volontirala sam i na različitim uređenjima javnih površina u Vukovaru, baš kao i u individualnoj pomoći osobama kojima je u datom trenutku ona potrebna. Često sam držala radionice i predavanja o volontiranju i aktivizmu, o angažmanu u lokalnoj zajednici i negovanju vrednosti kao što su građanska odgovornost, solidarnost, empatija, sloboda, ravnopravnost i sl. – kaže naša sagovornica.

– Ovim putem pozivam i sve poslodavce da volonterske knjižice i brojne volonterske sate upisane u njih počnu ceniti i vrednovati kod svojih budućih zaposlenika i zaposlenica, jer će se tako i oni uključiti u promovisanje volonterstva i rada za opšte dobro. Ponosna sam na vukovarski civilni sektor, jer zaista imamo udruženja i organizacija koje svojim neiscrpnim radom s mladim ljudima, ali i ljudima srednje i starije dobi, stvaraju prostor za dijalog, nastoje povratiti poverenje u vukovarsku zajednicu – zaključuje Biljana Gaća.

Inače, ovogodišnje volonterske nagrade vukovarski PRONI centar dodelio je u ukupno sedam kategorija. Stefanu Babiću uručena je nagrada za najvolontera u kategoriji mladih od 15 do 30 godina. U obrazloženju odluke navodi se da je Stefan volontirao punih deset meseci, odnosno 242 sata. Svoje volonterske sate uložio je u rad s mladima, u provođenje i organizaciju kulturnih dešavanja i sadržaja, a volontirao je i u Tovarniku i Opatovcu na podeli humanitarne pomoći migrantima i izbeglicama.

Dom za stare i nemoćne osobe Vukovar nominovao je, a PRONI centar za socijalno podučavanje izabrao Katu Lenđel za najvolonterku 2015. godine u kategoriji odraslih osoba (30+). Ova profesorka vukovarske Gimnazije od 2007. godine posećuje Dom za stare i nemoćne. Samo u 2015. volontirala je preko sto sati. Dom za stare i nemoćne posećuje svake sedmice, a u rad s korisnicima uključuje i svoje učenike.

Nagradu za najvolontera (odrasli 30+) dobio je Albert Horvat. Ovaj volonter pokrenuo je inicijativu prikupljanja novčanih sredstava za decu obolelu od malignih bolesti, čiji se roditelji okupljaju u udruženju “Jak kao Jakov”. Logistički je podržavao akcije te redovno i sam učestvovao u prikupljanju pomoći na štandu udruženja na raznim lokacijama u gradu. U akcije je uključivao i druge volontere, inspirisao i motivisao sugrađane na uključivanje u humanitarne akcije kako bi se prikupilo što više donacija.

U kategoriji najbolje organizacije civilnog društva Evropski dom Vukovar nominovao je Udruženje Vukovarci dobre volje, na čelu s predsednicom Lenom Vrtarić, u svojstvu organizatora volontiranja. Udruženje Vukovarci dobre volje tokom 2015. u svoje programe aktivno je uključilo pet volontera, koji su ukupno odradili 440 volonterskih sati u svrhu ispunjavanja misije i ciljeva udruženja usmerenih na razvijanje kreativnosti i unutrašnjeg razvoja pojedinaca i zajednica, kao i na povezivanje Vukovaraca i podsticanje na solidarnost i zajednički rad. To je prepoznao i vukovarski PRONI centar, dodelivši Vukovarcima dobre volje godišnju volontersku nagradu.

Za najbolju ustanovu proglašen je Dečji vrtić Vukovar 2. Zaposleni u ovoj predškolskoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, na čelu s direktorkom Jarmilkom Beljička-Karlaš, proveli su tokom ove godine dve volonterske akcije uređenja okoliša u Vukovaru i Borovu naselju.

U kategoriji najbolje volonterske akcije nominovana je vukovarska Osnovna škola “Nikola Andrić”. Uz pomoć nastavnog osoblja, roditelja i učenika uređen je deo školskog dvorišta i napravljena učionica na otvorenom za potrebe izvođenja vannastavnih i vanučioničkih aktivnosti.

– U elektronskoj bazi Volonterskog centra Vukovar, koji je osnovan u decembru prošle godine, danas je više od 90 volontera, od čega preko 60 odsto mladih i 17 organizatora volontiranja, vukovarskih udruženja, ustanova i institucija – kaže Goran Jelenić, voditelj Volonterskog centra Vukovar.

Osim volontiranja na području grada Vukovara, mladi imaju mogućnost volontiranja i u inostranstvu, u sklopu programa Evropske unije Erazmus+.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email