Na prvom sastanku mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja će se baviti ulogom, delom i misli kardinala Alojzija Stepinca pre, tokom i nakon Drugog svetskog rata završena je juče u Rimu dogovorom da postupak ne traje duže od godinu dana, a naredni susret zakazan je za 17. i 18. oktobar u Zagrebu.

Tokom dvodnevnog zasedanja komisije, 12. i 13. jula u Vatikanu, zaključeno je da se od te komisije očekuje da rade prema istorijskoj metodologiji, na osnovu dostupne dokumentacije i njene povezanosti sa delovanjem kardinala Stepinca u pomenutom periodu.

To, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, koje objavljuju crkveni mediji, neće omesti “kanonizaciju blaženog Stepinca”, što je, kako je naglašeno, u isključivoj nadležnosti Svete Stolice.

Predviđeno je, navodi se, da zajednička komisija sastavljena od hrvatskih i srpskih stručnjaka radi ponovnog i zajedničkog sagledavanja Stepinčevog života u vremenu pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata ima niz zasedanja, a njen rad bi trebalo da bude dovršen u roku od 12 meseci.

Komisija je ustanovljena na inicijativu pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Svete Stolice, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi potrebe razjašnjenja nekih pitanja iz istorije, a u vezi sa delovanjem kardinala Stepinca.

Komisijom predsedava prečasni Bernard Ardur, koji je predsednik papinskog Odbora za istoriju.

U radu komisije učestvovali su iz Katoličke crkve u Hrvatskoj kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački preuzvišeni Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski Antun Škvorčević, biskup požeški Jure Krišto s Hrvatskog instituta za istoriju i Mario Jareb iz Hrvatskog odbora za istoriju.

SPC su predstavljali mitropolit Amfilohije, mitropolit crnogorsko-primorski, Porfirije, mitropolit zagrebački i ljubljanski, Irinej, episkop bački, episkop slavonski Jovan i profesor Darko Tanasković, ambasador i stalni izaslanik Srbije pri Uneskou.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email