U organizaciji Konferencije evropskih crkava (CEC), Radne grupe Evropskog parlamenta za antirasizam i različitosti, Verske komisije za migrante u Evropi i Mitropolije zagrebačko-ljubljanske u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu započela je sa radom međunarodna konferencija na temu Verske manjine kao deo kulturno raznovrsnih društava.

Ovaj, po stručnosti i ugledu učesnika, najeminentiniji skup koji je na temu verskih prava organizovan u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, okupio je eksperte iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Švedske, Finske, Španije, Austrije, Italije…

konferencija-o-verskim-manjinama-3Svečanom otvaranje konferencije prisustvovali su Episkop dalmatinski Fotije; nadbiskup Alesandro D Eriko, apostolski nuncije u Republici Hrvatskoj; visokoprečasni Heiki Hatunen, generalni sekretar Konferencije evropskih Crkava; prečasni dr Zvonimir Kurečić, izaslanik Kardinala zagrebačkog; g. Lucijano M. Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj; g. Vladimir Božović, izaslanik predsednika Vlade Republike Srbije, prečasni Peter Kuzmič, dekan Visokog evanđeoskog učilišta u Osijeku; g. Aleksandar Tolnauer, zastupnik verskih manjina u Hrvatskom Saboru, g. Šime Jerčić, direktor Ureda Vlade Republike Hrvatske za odnose sa verskim zajednicama; g. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalog vijeća; g. Slavko Kojić, načelnik Odjela za finansije grada Zagreba; prof. dr Darko Tanasković, ambasador Srbije u Unesku; ambasadori Republike Nemačke, Velike Britanije i Srbije, kao i izaslanik ambasadora SAD i drugi.

Pozdravnim slovom konferenciju je otvorio Visokopreosvećeni Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. dr Porfirije izrazivši radost što se eminentni skup održava baš u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji, školi koja pripada srpskom pravoslavnom narodu koji je manjina u Republici Hrvatskoj. Mitropolit je zahvalio svima koji su pomogli održavanje konferencije, posebno gostima iz inostranstva, sa željom da sagledavajući problematiku kojoj je skup posvećen bude od pomoći verskim manjinama i društvima u kojima žive.

-Svedoci smo da, uprkos razvijenoj zakonskoj regulativi, i u najrazvijenijim državama sa duboko ukorenjenim demokratskim tradicijama, problemi vezani za inkluziju verskih manjina ne samo da su aktuelni, nego ponekad dobijaju i tragične razmere, istakao je mitropolit Porfirije.

-Vi ste danas u prosvetnoj ustanovi Pravoslavne mitropolije zagrebačko-ljubljanske, koja zajedno sa još četiri drevne dijeceze pripada Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u Hrvatskoj. Sama činjenica postojanja ove i ovakve škole dovoljno govori da se u Hrvatskoj razvija snažan potencijal da srpska zajednica bude uvažena i prihvaćena. Istina je da mi predstavljamo manjinu. Danas nas ima tek nešto više od 4%, ali ogromna kulturna baština koju su naši preci stvarali vekovima na ovim prostorima obavezuje nas i motiviše da potencijale Republike Hrvatske još više unapređujemo, ne samo da bismo očuvali našu kulturu za buduće naraštaje, nego da omogućimo ovom i budućim pokolenjima da slobodno žive i stvaraju dajući doprinos državi u kojoj žive, da budu konstruktivni i kreativni, dobri delovi društva. Da li smo dobri ne zavisi od toga da li smo većina ili manjina, naglasio je Mitropolit.

konferencija-o-verskim-manjinama-1

Potom su se učesnicima konferencije obratili dr Mate Granić, izaslanik Predsednice Republike Hrvatske, gđa Jasmina Mitrović-Marić, izaslanica Predsednika Republike Srbije, Episkop bački g. dr Irinej, izaslanik Patrijarha srpskog i prečasni Željko Mraz, sekretar Saveza baptističkih crkava Hrvatske.

Evropski i pravni standardi o zaštiti prava verskih manjina, aktuelni izazovi verskih manjina u Evropi, najbolje prakse pravednog postupanja sa verskim manjinama u evropskoj tradiciji, uloga međunarodnih faktora u borbi protiv kršenja prava verskih manjina, budućnost verskih manjina u Evropi su samo neke od tema o kojima je bilo reči na konferenciji održanoj 21. i 22. oktobra 2016. godine u Zagrebu.

 

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email