Reditelj Žarko Dragojević dao je ostavku na mesto predsednika konkursne komisije Filmskog centra Srbije, koja odlučuje o novcu za dugometražne filmove s nacionalnom temom, a razlog je nedovoljna podrška projektu „Djeca Kozare“ scenariste Arsena Diklića i reditelja Lordana Zafranovića.

Kako pišu „Večernje novosti“, javni konkurs za finansiranje projekata je u završnici, komisija FCS odluku treba da objavi do 6. juna, a Dragojević se, kaže, povukao iz ličnih i profesionalnih razloga

Za Novosti je rekao da je pravi razlog što projekat o stradanju srpske dece na Kozari nije u preliminarnom izjašnjavanju dobio većinsku podršku petočlane komisije FCS, te mu, dodao je, nije preostalo drugo nego da se iz moralnih i profesionalnih razloga povuče.

“Smatram da su ‘Djeca Kozare’ vanserijski scenario, od kojeg vam dok ga čitate zastaje dah, i koji bi, ako bi bio realizovan, uveren sam, zasenio gotovo sve ono što je do sada viđeno na temu Drugog svetskog rata. I to ne samo u srpskom i bivšem jugoslovenskom filmu, nego, usuđujem se reći, i evropskom”, rekao je Dragojević.

Kaže i da su “Djeca Kozare” ušla u najuži krug i da se još odlučuje, ali da će projekat na kraju verovatno biti “gubitnički”.

Pored Dragojevića, sada već bivšeg predsednika Komisije, o tome koji će film dobiti podršku iz državne kase (od četiri koja su, prijavljena na konkursu), trebalo je da odluče reditelj Milivoje Miško Milojević, snimatelj Predrag Bambić, scenaristkinja Biljana Maksić i pisac Dejan Stojiljković, navode Novosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email