Ne znam što stoka sitnog zuba ima protiv vodoinstalatera. Ovih dana mediji su se uzbudili što je za direktora knjižnice u jednom gradiću postavljen vodoinstalater. Nigdje ne piše da vodoinstalateri ne znaju čitati. Jedan vodoinstalater postao je general Hrvatske vojske, a on je još i školovaniji od nekih drugih, kako se to kaže na novohrvatskom, pričuvnih generala. Treba znati prišarafiti pipu ili odčepiti zahodsku školjku, a knjige može danas pisati tko god ima kompjuter, pardon, računalo. Na primjer, danas zidar može biti potpredsjednik Sabora ili savjetnik u visoko elektronski sofisticiranoj državnoj firmi. Šoferi su danas u lijepoj našoj visoki intelektualci i ludo je da već neki nije postao član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Lako je zamiješati malter, ali upravljati autobusom i kamionom već je visoka znanost. Svi nabrojeni zanati, a ima ih i još, zanati su istaknutih članova naše najveće političke stranke. U toj velikoj stranci zbilja ima svega. Ima istaknutih bivših marksista, doktora nauka, vitezova reda Čuvara Isusovog groba, akademika i polupismenih. Ti polupismeni sjede u Saboru i diktiraju nam vanjsku i unutrašnju politiku, a o njima ovisi da li će ovaj cirkus izdržati do kraja.

Da, kada spominjem cirkus, još kao mali dječarac uvijek sam želio biti član cirkuske trupe. Eto, želja mi se konačno i ostvarila, i to pod stare dane. Danas sam zajedno s oko četiri miliona ljudi član najvećeg cirkusa na svijetu. Ja trenutno ekvibriliram, balansiram s mirovinom, a direktori i dreseri cirkusa nas, stoku sitnog zuba, tjeraju kandžijama. Koliko ovakav cirkus može trajati pitanje je, ali bojim se ne jako dugo. Sve ulaznice je pokrala obitelj iz grofovskog dvorca, tako da će stoka sitnog zuba morati kupovati nove karte za boravak u cirkusu, iako smo svi članovi trupe. Evo neki dan je objavljen podatak da nas je obranilo 550 hiljada dragovoljaca građanskog rata, koji se službeno zove „domovinski“. To otprilike znači da na svaka tri člana cirkusa dolazi jedan osloboditelj. Osloboditelj od čega? Od svega što stoci sitnog zuba treba, a jednoj trećini i od hrane i stana. Na to se ne treba buniti, jer sloboda i košta. Naravno, stoka sitnog zuba preplatila je tu slobodu i to višestruko, ali od slobode nema ni „s“. Ako viknete da je najveća stranka lopovska odmah će vas „uhititi“ i po kratkom postupku prekršajno kazniti, da vam više takva „glupost“ ne bi pala napamet. Sloboda je tolika da ako je želite uživati morate se upisati u najveću stranku. Onda možete birati što želite raditi bez obzira na školsku spremu ili kvalifikaciju. Najviše se isplati biti tajkun. Proćerdaš milijarde, a da se stoka sitnog zuba ne bi jadu dosjetila, pokrene se službena istraga koja traje desetljećima, za to vrijeme tajkun se skloni i neku zemlju iz koje ga neće izručiti i jednog dana nastupi zastara. Znam jednog takvog koji bezbrižno troši pare po „neprijateljskom“ Beogradu, a i ovaj iz grofovskog dvorca nedavno je viđen u tom Rvatinama mrskom gradu. Što više hrane makneš sa stola stoke sitnog zuba to si veće faca.

Zamislite da kao kćerka najvećeg cirkuskog artista, koji je pobjegao iz cirkusa, imate taške koje su koštale po 300 hiljada kuna, pa ih morate davati na masažu. Ako ste pomislili da sam malo otišao u off side, u krivu ste, jer skupe ženske torbice koje su načinjene od skupe kože treba izmasirati, tj. osvježiti da se ne ukrute. Bogme nije lako biti bogat! Osim ako trošiš tuđe pare. Najnoviji artista svoj trud je trošio da bi nama, stoci sitnog zuba, bilo bolje i da bi cirkus dobio novu šatru. Malo mu se omaklo, pa će ostali članovi trupe to krvavo platiti, a on će, siromah, morati živjeti u „mrskom“ inozemstvu, daleko od rodne grude.

Direktor cirkusa ne razbija glavu time da li će i kako cirkus opstati, njemu to ionako nije važno, jer mjerka mjesto u evropskoj šatri za veliku plaću. Ni nostalgije neće imati, jer imat će toliko para da svaki vikend može doći na rodnu grudu, a do sada mu nije na dušu stavljeno nikakvo krivično djelo, ili po novohrvatskom – kazneno.

Najvjerojatnija budućnost domaćeg cirkusa su strani direktori i krotitelji stoke sitnog zuba, a onda ćemo imati opet ono što smo imali od stoljeća sedmog – stranog gospodara, a izgubiti ono što nismo niti imali, a 550 hiljada se za „nju“ borilo – samostalnost.

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email