Svakakvih smo se revizionističkih priča naslušali i nagledali u Hrvatskoj posljednjih godina, ali uvjerljivo su najgadljivije one koje se tiču konclogora Jasenovac. Način na koji ustaška desnica predstavlja ustroj i funkcioniranje koncentracijskog logora podsjeća otprilike na novinske članke o smještaju i radnim uvjetima sezonskih radnika na obali. A broj mrtvih se izračunava nekakvim prirodnim prosjekom uz pokoji incident.

No, ovakve zastrašujuće i umobolne fikcije sve više ulaze u mejnstrim. Knjiga Igora Vukića o Jasenovcu već neko vrijeme zauzima mjesto u izlozima knjižara, a autor je dospio i do Hrvatske televizije. Međutim, čini se da neće sve ostati na Vukićevom doprinosu. Prema navodima BIRN-a, priključuje mu se i poznati slovenski prijatelj hrvatske desnice: Roman Ljeljak. Njegov profil je na Biltenu već izložen, a da se svesti na poslovni model prevare: bilo da se radi o prodaji automobila ili navodno historiografskom štivu.

Dakle, Ljeljak bi ove jeseni trebao po Hrvatskoj promovirati svoju knjigu i dokumentarni film naslovljene “Mit o Jasenovcu”. Klasičan je to manevar u kojem se domaćem autoru priključuje i “neovisni”, strani stručnjak. Pritom je sasvim svejedno što se radi o najobičnijem diletantizmu. No, puno opasniji od samog sadržaja Ljeljakove knjige i filma, sami su prostori u kojima će se promocija u odvijati. Kako saznaje BIRN, svi su oni posredno ili neposredno vezani uz Katoličku crkvu: od Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu do Pastoralnog centra Sv. Bono u Vukovaru.

Odgovorni ljudi iz institucija koje će ugostiti Ljeljaka novinarske su upite ignorirali ili se naprosto pozivali na neutralnu transakcijsku poveznicu: oni su iznajmili prostor kao i bilo tko drugi. Da, isto kao što su ustaše iznajmile logor u Jasenovcu što je mogao i bilo tko drugi. Nije da se od Crkve očekuje nekakav drukčiji pristup povijesnim zbivanjima u kojima je i sama sudjelovala. Ali bar smo se nadali da žanrovski neće izaći van viktimizacijske paradigme i komunističkih zločina.

Izgleda da je nada bila uzaludna. Čini se da se politička funkcija Crkve u Hrvatskoj svela na moralno pročišćavanje tzv. NDH. A valjda i sami znaju da im tu ni Bog ne može pomoći.

 

Izvor: Bilten, autor: M.K.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email