Hoće li karlovačka Gimnazija konačno dobiti ime po svom najslavnijem učeniku? Cinici bi rekli da je to pitanje za milion dolara. Ako je suditi po stavovima sadašnjeg ravnatelja te škole, vjeroučitelja, predsjednika HDZ-a grada Karlovca, predsjednika karlovačkog Gradskog vijeća i slijedećeg kandidata HDZ-a za karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića, čini se da neće.

U godini kada Gimnazija Karlovac obilježava 250 godina postojanja i kada se slavi 160. godišnjica rođenja najslavnijeg đaka te škole – Nikole Tesle, održana je tribina na temu kako iskoristiti činjenicu da je veliki izumitelj tri godine živio u Karlovcu i u Gimnaziji Karlovac maturirao. Karlovačko Udruženja za razvoj građanske i političke kulture „Polka“ u partnerstvu s Udrugom za poticanje kreativnosti i razvoj nezavisne kulture „Poluga“ te Kinoklubom Karlovac sredinom godine je organiziralo tribinu pod nazivom „Može li Tesla postati brend grada Karlovca“, čime bi grad na četiri rijeke postao prepoznat širom svijeta kao mjesto u kojem je Tesla maturirao. Magistar ekonomije Vladimir Travica tada je govorio o marketinškom pojmu brend i kako bi Karlovac mogao tu svoju prednost i čast na izvjestan način materijalizirati. Poznati karlovački publicista i novinar dr. sci. Danko Plevnik (uz poznatog karlovačkog historičara dr. sci. Đuru Zatezala, jedan od pokretača inicijative da se Gimnazija nazove po Tesli) izrazio je čuđenje što karlovačka gradska vlast to do sada još nije učinila na dobrobit cijelog grada, pa i županije. Plevnik je ukazao na to da Tesla ima svoju lokaciju na Mjesecu, a u Karlovcu se i dalje raspravlja o tome treba li mu se dati nešto u tom gradu, treba li financirati Muzej Nikole Tesle i obnoviti kućicu u kojoj je genije bio podstanar dok je išao u školu. Šta bi se dogodilo sa Spomen pločom na Gimnaziji da ju je kojim slučajem umjesto Matice Hrvatske postavilo SKD Prosvjeta, zapitao se Plevnik, aludirajući pritom na dvojezične ploče.

Na tom skupu su brojni karlovački intelektualci, sveučilišni profesori, liječnici, ekonomisti, pravnici (Srbi i Hrvati) izišli s idejom da se ove dvije godišnjice „spoje“, odnosno da Gimnazija konačno ponese ime Nikole Tesle. Ravnatelj Mandić je sve prijedloge „prihvaćao“, ali je na svaki imao repliku „Da, ali…“.  Nakon javnog izlaganja ove ideje, uslijedila je peticija koju je potpisalo stotinjak ljudi, uglavnom maturanata, kako bi simbolički pokazali da Karlovčani žele da Gimnazije dobije Teslino ime.

Ovih dana je objavljen razgovor sa ravnateljem Mandićem na portalu srednja.hr. Ravnatelj i tu ponavlja prije iznesene floskule – potpisnici peticije imaju njegovu podršku, ali se ne smije smetnuti sa uma kako je od „spomenika“ važnije raditi na tome da Tesla u Karlovcu dobije svoje nasljednike; posljednjih godina nizom aktivnosti i projekata započeo je svojevrsni brending Tesle u gradu koji je donedavno bio prilično rezervisan prema slavnom naučniku, koji je dugo imao ulicu, doduše malu, u kojoj je bila prva karlovačka električna centrala i spomen ploču koju je 1968. postavila Matica Hrvatska; škola je renovirala učila iz kabineta fizike na kojima je učio i Tesla a koja su proglašena kulturnim dobrom RH; pokrenuta su dva izborna predmeta iz fizike i povijesti koji se bave samo Teslom; organiziran je muzički Tesla radio festival i festival znanosti Teslini dani, izgrađen je i turistički TeslaHotSpot; osnovana je i zaklada Nikola Tesla za izvrsnost i inovativnosti…

Mandić ističe da podržava peticiju, samo smatra da je važnije ulaganje u mlade, misleći prvenstveno na projekt Centra izvrsnosti. „Osobno mi je taj projekt važniji od toga kako će se zvati škola, a Teslu ćemo najbolje slaviti ulažući u mlade i njihovo obrazovanje“ – zaključio je Mandić.

Sve ove akcije i projekti koštaju i, bez obzira na to ih treba provesti, ali promjena imena škole ne košta ništa i samo je početno, besplatno i manifestaciono odavanje počasti velikom naučniku, kao temelj za druge akcije koje Mandić želi provesti. Stoga je teško poverovati u iskrenost svih navedenih opravdanja.

 

Naslovna fotografija: Gimnazija Karlovac

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email