U četvrtak je u prostorijama Zagrebačkog kazališta mladih održana press konferencija povodom zagrebačke premijere  predstave „Janje, Kokoš, Orao“. Ova predstava nastala je suradnjom triju kazališta iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prije samog početka pressice, prisutni su mogli uživati u segmentu jedne od predstava koji na slikovit način pokazuje suštinu teme kojom se bavi.
Ovo nije prva izvedba predstave koja je svoju pretpremijeru doživjela u januaru pred sarajevskom publikom, a nešto kasnije i premijeru u Beogradu. Ono što ovaj projekat čini toliko posebnim, osim međunarodne suradnje, jesu tri mlade redateljice koje su zajedno radile na projektu.

„Ovo je veliki regionalni projekt, na kojem se radilo više od godinu dana, a sama tema je bazirana na Prvom svjetskom ratu, njegovim stradanjima i posljedicama, koje su toliko utjecale na sve nas da ga ne zovemo bez razloga Velikim ratom“  – otvorila je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, zahvalivši se pritom kolegama koji su podržali projekt.

„Ono što je zanimljivo je da se većina predstava koje su nastajale u protekloj godini bavi uzrokom rata, gledajući je i sa političke i sa drugih strana. Predstave koje ćete gledati bave se potpuno suprotnim temama, a to su posljedice onoga što se događa netom poslije rata“ nadovezao se Miloš Latinović, ravnatelj beogradskog Bitef teatra.

„Iako smo možda malo zakasnili s ovom premijerom, jer je stogodišnjica početka rata bila prošle godine, možda je dobro da ovu godinu povežemo sa 1915. kada se neki ljudi već vraćaju s frontova i bivaju suočeni s problemima gladi, nestašice i bolesti.“

„U predstavi se ne bavimo niti velikim ličnostima niti bitkama koje su vodili, već malim čovjekom koji se nalazi u tom vremenu rata koji broji milijune civilnih žrtava čija imena zauvijek ostaju izgubljena“ rekla je Anica Tomić, redateljica predstave „Janje“.

Ideja za predstavu je krenula kad su se autori zapitali što se ovdje nalazilo 1914. godine, a posvećena je upravo ZKM-u, točnije maloj dvorani Miško Polanec zvanoj „Janje“.

Festival MESS inicijator je ovoga projekta, a u svakoj predstavi sudjeluju glumci iz tri države .

„Narativna struktura ove predstave insiprirana je motivima iz romana „Velika Bilježnica“ spisateljice Ágote Kristóf, jednako kao i minimalistički pristup građenju situacija i dijaloga“ rekla je redateljica predstave „Kokoška“ Selma Spahić.

„Ovo svakako nije klasični tip uloge, gdje dobijete lik i radite ga, već svojevrsno skakanje iz narativnog dijela u sam lik. Vrlo neobično iskustvo za mene“ rekla je glumica Maja Izetbegović, koja je radila na predstavi „Orao“. „Ova se predstava bavi pitanjem invaliditeta, ne samo ratnog, nego i svakog ostalog, te odnos drugih prema hendikepiranome i njegova degradacija u društvu“ dodala je.

Zagrebačka glumica Ivana Krizmanić istaknula je da je se prvi put susreće s ovim tipom teatra „Ovo je svojevrsno dokumentarističko kazalište s čime se prvi put susrećem. Vrlo je teško bilo glumački prikazati i na jedan način rekonstruirati događaje, likove i njihove emocije“.

Svi oni izrazili su želju za još više suradnje u regionu, pa i šire, te pozvali mlade umjetnike da se priključe ovakvim projektima.

Predstava „ Janje, Kokoš, Orao“ premijerno će biti izvedena u petak 23.1. u Zagrebačkom kazalištu mladih, a hoće li je i zagrebačka publika biti zadovoljna kao ona u Sarajevu i Beogradu, to tek treba vidjeti.
 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email