Stota godišnjica rođenja Orsona Wellesa obilježena je u Privrednikovom domu izložbom fotografija Orson Welles u Hvaru. Izložbu su predstavili autor izložbe Duško Kovačić i povjesničar filma i režiser Daniel Rafaelić.

– Fotografije na izložbi dokumentarnog su karaktera i prikazuju scene sa snimanja nastale tijekom dva mjeseca 1967. godine kada je Welles radio na filmu Kurs prema smrti, kasnije nazvanog Dubina. Uz to, ova je izložba kulturološkog i promidžbenog karaktera na kojemu ćemo i dalje raditi – rekao je Duško Kovačić.

Autor fotografija je Sveto Perica, kapetan broda Saracen na kojemu je i snimljena većina kadrova Dubine. Nakon što je izložba bila postavljena u Foto klubu Split u svibnju, postav je otkupio Grad Hvar, jer veliki broj fotografija prikazuje upravo Hvar i hvarski akvatorij.

Svjetski poznati glumac, redatelj, pisac i producent Orson Welles ostao je zapamćen i u kazalištu i na radiju i na filmu. Njegov osuvremenjeni Cezar koji aludira na fašiste, prikazivan je na Broadwayu, njegov šokantni radijski Rat svjetova je u najmanju ruku zbunio publiku, ako ne i doveo do panike; i njegov inovativni Građanin Kane, redovito je proglašavan najboljim filmom svih vremena. Orson Welles je u Hrvatskoj režirao dva dovršena filma među kojima je i Proces. Nastupio je i kao glumac u Tajni Nikole Tesle Krste Papića i Bitci na Neretvi Veljka Bulajića.

Daniel Rafaelić upoznao je okupljene s nedovršenom Dubinom.

– Riječ je o zabavnom i prekrasno režiranom filmu kojemu je cilj bio nešto što Welles nije nikada do tad radio – da bude komercijalna priča. Dubina je nedovršena zbog smrti glavnog glumca Laurencea Harveyja. Glavna glumica u filmu je Jeanne Moreau koja je istaknula kako joj je snimanje Dubine jedna od najboljih i najzabavnijih uloga.

U dvoipolsatnoj verziji prikazivanoj nekoliko puta na raznim festivalima čuju se upute, kadrovi su djelomično u boji i u crno bijeloj tehnici. U Hrvatskoj je snimljena većina materijala, pa nam je želja nam da se prikaže u Hrvatskoj (za sada je u Filmskom muzeju u Minhenu).

Organizatori su prepričali i poneku anegdotu o Wellesu: Bio je jako nestrpljiv i živciralo ga je ako nije išlo iz prve. U glavi je imao sve kako treba izgledati – svaki detalj, svaka scena i kadar. No, problem je što je često i preko noći mijenjao scenarij, pa je rad bio u najmanju ruku zanimljiv.

Izložba Orson Welles u Hvaru bit će otvorena u Privrednikovom klubu do 15. januara 2016.

 

Fotografije i tekst: Hrvoje Felbar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email