Tehnički muzej Nikola Tesla 11. jula, povodom 162. godišnjice 162. rođenja Nikole Tesle, otvorit će izložbu „Teslin Svjetski sistem“ autorice Zorice Civrić Flores posvećenu dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prijenosa energije.

Riječ je o gostujućoj izložbi Muzeja nauke i tehnike iz Beograda, Srbija.

„Za mene je očigledno da bežični prijenos energije, ukoliko ikada bude postignut, nije izum; to je umjetnost. Bellov telefon, Edisonov fonograf ili moj indukcioni motor su izumi, ali bežični prijenos energije je umjetnost koja zahtijeva kombinaciju velikog broja izuma“.
Nikola Tesla

Nikola Tesla je u razdoblju od 1901. do 1906. godine u laboratoriju na Long Islandu razvijao sustav utemeljen na svojim izumima, kojeg je nazvao „Svjetski sistem bežičnog prijenosa“. Tehničke mogućnosti ovog sustava na početku 20. stoljeća postojale su samo kao znanstvena vizija. Svoj je sustav Tesla zasnovao na korištenju stojnih valova Zemlje. Danas se on temelji na žičnom i na bežičnom prijenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. stoljeća Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.
Godine 1904., u nastojanju da objasni mogućnosti „Svjetskog sistema“ u novinama je izašla brošura koja je odmah prozvana „Upečatljivi Teslin manifest“ („A striking Tesla Manifesto“) u kojoj Nikola Tesla u dvanaest točaka objašnjava mogućnosti novog sustava. Tih dvanaest točaka svojom aktualnošću te snagom vizije zapanjuju i danas.

Izložba kronološki prati Tesline eksperimente, eksperimente ostalih znanstvenika koji su prethodili Teslinim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, u nastojanju da objasni Teslin doprinos na polju bežičnog prijenosa.

Također, ona uspoređuje što je sve Tesla predvidio da bi se bežičnim prijenosom moglo učiniti, za što ga koristiti i kako ga ostvariti te, s druge strane, tehnologiju kojom su se Tesline vizije danas ostvarile te otkrića koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prijenosa, od radio-detektora preko integriranih krugova do mikroprocesora.

Posjetitelji će moći vidjeti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustriraju razvoj informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, stalni postav
datum početka/završetka: 11.07.2018. / 30.10.2018.
radno vrijeme: utorak – petak 9 do 17 sati; subota – nedjelja 9 do 13 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
autor stručne koncepcije: Zorica Civrić Flores
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Muzej nauke i tehnike iz Beograda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email