U Bršadinu je proteklog vikenda održana četvrta izložba ručnih radova i starina koju je organizovala ženska sekcija „Svilen konac“. Ova sekcija je osnovana 2013. godine u okviru Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbora Bršadin u cilju očuvanja seoskih običaja, tradicije i života na selu. Na izložbi su prikazani ručni radovi: vezeni peškiri, stolnjaci, kecelje, narodne nošnje, kape tzv. đžege, ćilimi, krpare, ali i predmeti i eksponati od neprocenjive vrednosti: kuhinja, zidani šporet na kojem su nekada domaćice kuvale ručak, kreveti, vitrine, mlinovi za mlevenje kave, kasa koja se koristila u dućanima, kolevka za bebe, ćupovi, fenjeri, vage, posuđe, sanduk za odeću, fotografije, novčanice, dokumenti, domovnica koja se nekada izdavala na ćirilici i mnoštvo drugih sitnica koje su privukle pažnju posetilaca…

Nijedna do sada održana izložba nije bila prodajnog karaktera. Ljudi su dolazili i razgledali ove starine koje su nakon zatvaranja izložbi ostajale u vlasništvu sekcije „Svilen konac“. Neke od rukotvorina stare su i do 100 godina, a takve stvari ni nemaju tržišnu cenu.

U sklopu 4. izložbe ručnih radova i starina održana je radionica izrade domaćeg sapuna.

Domaći sapun, nekada veoma popularan u našem selu, može se spravljati na dva načina: toplo i hladno. Mi smo pravili na hladno za koji je potrebna voda, masna soda i svinjska mast. Celokupna masa se meša u posudi dok se ne odvoji od nje, da bi se potom izlila u kalup. Kada se masa ohladi, sapun se izreže na komade. Domaći sapun se upotrebljava u domaćinstvu za pranje odeće, ali i u higijeni za pranje masne kose i kože – kaže članica sekcije „Svilen konac“ Dušica Rudež.

DSCN1024Bršadinske žene su u svom dosadašnjem radu organizovale brojne radionice. Ukrašavale su jaja voskom, pravile domaće kolače, tkale krpare na malim razbojima, vezle stolnjake, izrađivale slike od sušenog cveća i ukrase od papira u kviling tehnici. Sve su to izlagale na seoskim manifestacijama: Vidovdanskom saboru u Boboti, Borovskom vašaru i prelu u Borovu, Raspevanoj jeseni u Trpinji, Međunarodnom danu žena sa sela u Ostrovu. Nastupale su i na međunarodnim manifestacijama takmičarskog karaktera: Dunavskom vezu u Bačkoj Palanci i Starinskoj žetvi u Deronjama.

Sekciju „Svilen konac“ čini dvadeset članica, koje u budućnosti planiraju napraviti stalnu postavku vrednih eksponata i rukotvorina u bršadinskom Domu kulture. Motiviše ih ljubav prema starinskim predmetima i želja da se nekadašnji način života na selu sačuva od zaborava.

Svim posetiocima izložbe poklonjeni su mali domaći sapuni, a posluživane su i raznovrsne delicije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email