U utorak 20. januara u prostorijama „Privrednikovog doma“ u Zagrebu održana je izložba slika „Slikari dobrog srca“. Slike ove izložbe nastale su na donatorskoj likovnoj koloniji u Čonoplji kraj Sombora u martu prošle godine.

Tada se u Somboru okupilo 28 poznatih slikara iz Srbije, koji su  Srpskom privrednom društvu „Privrednik“ donirali ukupno 42 slike za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.  Glavni organizator ove akcije jeste Kulturno umjetničko društvo „Vuk Karadžić“, koje djeluje više od pola vijeka, a vodi ga Milka Bosnić. Slike su rađene u različitim tehničkim izvedbama, od kojih najviše ima ulja na platnu, ali i pastela, akrila i akvarela, s motivima koji su izrazito vojvođanski, bački, kao što su „Doručak na salašu“, „Đeram“, „Zimski pejzaž Bačke“ itd.

Prisutnima se obratio predsjednik „Privrednika“ Nikola Lunić koji je naglasio važnost Čonoplje kao mjesta održavanja kolonije, jer je upravo Čonoplja mjesto naseljavanja mnogih Kordunaša odmah nakon Drugog svjetskog rata, koji ni nakon toliko godina nisu zaboravili ni svoje grobove, ni svoje heroje.

Vijećnica u Skupštini grada Zagreba Bogdanka Srdić Vulpe, koja je omogućila štampanje kataloga za izložbu, istakla je kako je akcija uspjela zahvaljujući velikom broju ljudi koji su bili uključeni u ovu humanitarnu akciju, od slikara do predstavnika Ambasade Republike Srbije u Zagrebu koji su omogućili da slike nesmetano dođu u Zagreb.

U ime svih slikara kolonije prisutnima na otvaranju izložbe obratio se i Branko Svilar, koji je rekao da je ovo tek prva u nizu kolonija i da se nada kako će iduća biti još bolja i kvalitetnija. Zatim je dodao kako su svi koji su učestvovali na koloniji zadovoljni onim što je napravljeno.

Branko Maravić, slikar koji je okupio sve sudionike kolonije, poručio je da su se svi slikari sa zadovoljstvom i radošću odazvali ovoj humanitarnoj akciji kojoj je glavni cilj pomaganje madim ljudima u školovanju.
                              

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email