U četvrtak je u Privrednikovom domu otvorena izložba slika likovnog umjetnika i pedagoga, akademskog slikara Frana Radaka. Slikara je predstavila povjesničarka umjetnosti Ivana Školnik.

– Specifičnost kod gospodina Radaka je njegova stvaralačka energija. Uvijek je na granici figuracije i apstrakcije. Elan i stvaralaštvo i kolorit i ekspresija koji su izuzetno naglašeni pokazuju njegovu snažnu životnu energiju kroz svakodnevne, obične teme iz neposredne blizine – buket cvijeća, pogled kroz prozor, masline… Citati njemačkog ekspresionizma i kubizma prisutni u njegovim djelima, manje su bitni, jer on stvara teme na svoj specifičan način i dorađuje ih. Boja varira, a kod njega je izuzetno bitna, kombinira tehnike, stvara i istražuje svakodnevne teme i prikazuje ih na novi način – pojašnjava Školnik.

Budući da je riječ o prodajnoj izložbi, koju je Privrednik organizirao na inicijativu aktivnog člana Društva Milorada Janjića, dio prihoda namijenjen je stipendiranju talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti, istaknuo je  u uvodnom obraćanju predsjednik SPD “Privrednik” Nikola Lunić. Na što je sam autor komentirao:

– I ja sam primao stipendiju tijekom studija, i drago mi je da je izložba ovdje humanitarnog karaktera. Da nisam primio tu pomoć, ne bi bilo ni ovih slika –  naglasio je u svom obraćanju Frane Radak.

Izložba je otvorena u klubu Privrednikov dom do daljnjega.

[stextbox id=”custom” caption=”Frane Radak”]Frane Radak u Privredniku_14Rođeni Šibenčanin, Radak se predstavlja kao slikar jasne kompozicije i kolorističke strukture. On je slikar malih tema poput cvijeća, maslina, akta, no njegovo je slikarstvo čvrsto ukorijenjeno na zasade avangardnih pokreta s početka 20. stoljeća. Sva njegova iskustva preoblikovana su u novi slikarski jezik te progovaraju kroz posebnu slikarsku osobnost. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj pedagoški rad, a izlagao je na brojnim domaćim i međunarodnim, pojedinačnim i skupnim izložbama. Svjež u izrazu Radak plijeni svojim uljima na platnu, vatrometom boja koje su snažni element u njegovu slikarstvu, a koristi ih od hladnih do jarkih mediteranskih. Slike su stilizirni motivi marina, mrtve prirode i primorskih pejzaža, te impresivni aktovi neprepoznatljivih lica. Frane Radak motiv svodi na plošni svijet dvodimenzionalnog i dalje stremi apstrakciji. Njegovo slikarstvo je utemeljeno na dugogodišnjem radu i obrazovanju, jer je nakon škole primijenjenih umjetnosti na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti diplomirao slikarstvo 1963. godine u klasi prof. Otona Postružnika, a kasnije radio pod snažnim utjecajem Ive Šebalja. Uz znanje i pamćenje njegovo je slikarstvo duboko ukorijenjeno na zasade avangardnih pokreta s početka 20. stoljeća.[/stextbox]

 

Autor: Hrvoje Felbar // Privrednik.net

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email