Izložba pod nazivom “Gracije” slikarice i grafičke inženjerke Rade Marković otvorena je u četvrtak u klubu “Privrednikov dom”.  Dvadesetak djela ove autorice iz Darde prikazuju figure i likove žena koje je , kako kaže, vječito prate – Gracije su žene koje me zaokupljaju. Ili one mene ili ja njih – nikad nisam sigurna tko koga zaokuplja, ali one su godinama tu i ako odem u neku drugu temu, njima se uvijek vraćam. Nemaju imena, uvijek su Gracije i često su samo likovi bez lica, pa predstavljaju neku žensku univerzalnost – kaže autorica izložbe i dodaje da kroz svoje slike prvobitno želi prikazati emocije.

Fotografije: Jovica Drobnjak

Opisujući djela Rade Marković, profesorica Tihana Galić istaknula je da se njezin opus može podijeliti na tri faze u tehničkom smislu od stiliziranih balerina, preko izrazito kolorističkih djela do posljednje faze crno-bijele tuš tehnike.

– Mitska i poetična pojava ženske figure sadržana je u nazivu njezinih Gracija. Kroz čitavu povijest umjetnosti, ženski akt i figura omiljena su tematika brojnih autora. Kroz tu ljepotu, kako i autorica kaže, ne može se zasititi ove tematike i neprestano pronalazi nove inspiracije za različite varijacije. Stilizirana forma pod utjecajima fovizma i ekspresionizma najvidljivija je u drugoj fazi njezinih kolorističnih figura gracija. Uz jaku crnu obrisnu liniju i plohama čistih boja proizvodi volumen – tu nema nijansiranja boja, već u maniri autora 20. stoljeća, autorica kontrastom komplementarnih boja gradi slike. Tu nema realističnog prikazivanja ženske figure i niti jedna ne sliči na pojedinačni lik, već  u svakoj možemo prepoznati idealizaciju mitskog lika Gracije – objašnjava Tihana Galić.

Fotografije: H. Felbar

Diplomirana slikarica, grafički inženjer i voditeljica Likovne radionice “Petar Dobrović” u Dardi, Rada Marković slikarstvom se bavi još iz školskih dana. Najčešće koristi tehnike olovke, pastela, akvarela i ulja na platnu. Teme su različite, a najviše su to ženske figure. Učesnica je mnogobrojnih humanitarnih i međunarodnih likovnih kolonija, kao i kolonija u Dardi na kojima je i organizator (Đola, od 2004. godine) te grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Samostalno je izlagala u Osijeku, zatim u Borovu, Vukovaru, Bilju i nekoliko puta u Zagrebu.

 

Osim ove izložbe, suradnja obitelji Marković s Privrednikom postoji već dugi niz godina. Tako su određeni broj slika s kolonije u Dardi gospođa Marković i njezin suprug poklonili Privredniku kao pomoć za prikupljanje sredstava za stipendije nadarenim učenicima i studentima slabijih materijalnih mogućnosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email