Srpsko privredno društvo Privrednik i Crkvena opština zagrebačka u suradnji sa Sretenjskim manastirom iz Moskve organizirali su izložbu fotografija

U susret ruskom caru, Romanovi – carsko služenje

posvećenu posljednjem ruskom caru Nikolaju II Romanovu (1868–1918) i njegovoj porodici koji su ubijeni tokom Oktobarske revolucije.

Izložba obuhvaća mnoštvo fotografija porodice Romanovih koje do sada nisu bile dostupne široj javnosti i ima za cilj da približi publici lik i djelo posljednjeg ruskog cara Nikolaja II, carice Aleksandre, carevića Alekseja i velikih kneginja Olge, Tatjane, Marije i Anastasije, i to povodom 100. godišnjice od njihove nasilne smrti, koja se navršila prošle godine.

Izložba crno-bijelih fotografija iz historijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov podijeljena je u nekoliko različitih cjelina. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti carske porodice, gdje se mogu vidjeti i moda i stil oblačenja s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Druga cjelina su žanr fotografije u okviru koje se izdvajaju fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane i neformalne fotografije gdje su zabilježeni momenti u šetnji, na putovanjima, odmoru, dječjim igrama. Ove fotografije su rijetkost, jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voljeli fotografiju. Na izložbi su predstavljene i fotografije vojne tematike na kojima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, daje vojsci naređenja i sl. Tu su i fotografije sa stranim državnicima. Poznato je da se Aleksandra kao carica bavila dobrotvornim radom, a pogotovo je bila aktivna za vrijeme Prvog svjetskog rata kada je svakodnevno kao medicinska sestra pomagala ranjenim vojnicima, a u rad su bile uključene i njezine dvije starije kćeri. Osim toga, pod njenim pokroviteljstvom osnovana su mnoga ženska dobrotvorna društva, škola za njegovateljice, Dom za invalide rusko-japanskog rata, sanatorij za tuberkulozne itd. Jedan dio fotografija prikazuje ih dok njeguju vojnike.

Nikolaj II Romanov posljednji je car dinastije koja je bila na čelu Rusije više od tristo godina. Vladao je Ruskim Carstvom 23 godine. Februarska i Oktobarska revolucija te građanski rat koji je uslijedio 1918. godine označili su kraj jedne i početak druge povijesne epohe. Posljednji ruski car i njegova porodica brutalno su pogubljeni u sklopu tih događaja. Njihovo pogubljenje otvorilo je brojna pitanja i potaknulo mnoge kontroverze, a posljednji ruski car ostao je upamćen u povijesti ne toliko po svom vladanju, nego prije svega po svojoj tragičnoj sudbini.

U srpskom narodu ostat će zapamćen kao veliki prijatelj, prvenstveno zbog podrške u Prvom svjetskom ratu. U znak zahvalnosti i prijateljstva u centru Beograda u Ulici kralja Milana podignut mu je spomenik 2014. godine, a i ulica u samom srcu srpske prijestolnice nazvana je njegovim imenom.

Carska porodica živjela je povučeno od vanjskog svijeta. Većinu vremena provodili su mirno u Aleksandrovoj palači u Carskom Selu. Historičari naglašavaju duboku religioznost kojom se odlikovao carski par i veliku privrženost pravoslavnoj crkvi. Vjeruje se da je rođenje prijestolonasljednika Alekseja okrenulo carski par još više prema religioznosti, kako je Alekseju već sa šest tjedana otkrivena hemofilija. Život mu je nekoliko puta bio ugrožen i pažnja je većinom bila usmjerena prvenstveno na njega. Ljepota porodičnog života, kršćanske vrijednosti i posvećenost domovini osnovni su motivi i izložbe postavljene u Srpskom privrednom društvu Privrednik.

Prva ovakva izložba fotografija koja prikazuje carsku porodicu u potpuno drugačijem svjetlu i znatno opuštenijem maniru otvorena je augusta 2016. godine i do danas je obišla više od 100 mjesta širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Amerike, Europe, Afrike i, naravno, Rusije.

Svečano otvaranje izložbe u Privredniku je 1. marta 2019. godine u 19 sati, u Privrednikovom domu (Preradovićeva 18/1, Zagreb).

Izložbu će otvoriti jedan od autora – sabrat moskovskog Sretenjskog manastira jeromonah Ignatij (Šestakov).

Izložba će biti otvorena do 15. marta 2019.

Dobro došli!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email