U zemunskom naselju Kamendin 17.11.2017. postavljen je kamen temeljac za izgradnju 270 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

Vrednost projekta u Kamendinu je 10 miliona evra. Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope, i delom iz budžeta Grada Beograda. RSP fond donirao je 6,9 miliona evra. Gradnja stanova počela je u Ulici Akrobate Aleksića. Izvođač radova je „Zlatibor gradnja- Beograd“ a.d. Rok za izgradnju je januar 2019. godine.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su zvaničnici Vlade Srbije i Grada Beograda, ambasadori zemalja donatora i predstavnici međunardonih institucija.

„Regionalni stambeni program treba da se sprovede do kraja jer on posle dugog niza godina konačno rešava osnovne egzistencijalne potrebe najugroženijeg dela izbegličke populacije koja živi u Srbiji, a istovremeno, što je takođe značajno, unapređuje odnose i doprinosi stabilnosti u regionu“, rekao je Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić naglasio je da otvaramo do sada najveće gradilište i da se Regionalni stambeni program sprovodi veoma intenzivno.

„Svakog dana se broj dodeljenih rešenja povećava jer se uručuju ključevi za nove montažne kuće, paketi građevinskog materijala, korisnicima se kupuju seoske kuće sa okućnicom, a što se stanova tiče, u Ovči se završava gradnja 235 stambenih jedinica“, naglasio je komesar Cucić.

„Grad Beograd ozbiljno i na sistemski način pristupa rešavanju problema naših najugroženijih sugrađana. Kao odgovornoj gradskoj upravi, nama je veoma važno da sprovodimo odgovornu socijalnu politiku i zato smo se ozbiljno posvetili tom poslu“, istakao je gradonačelnik Siniša Mali.

Okupljenima su se obratili i visoki zvaničnici međunarodnih institucija.

U ime države Srbije prvu lopatu betona na kamen temeljac bacio je Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, a njemu su se pridružili Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Jingve Engstroem, ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Kajl Rendolf Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Vasilis Petrides, predstavnik Banke za razvoj Saveta Evrope, Hans Šoder, šef Predstavništva UNHCR u Srbiji, Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Republici Srbiji, Dragan Katuca, v.d. direktora Jedinice za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd i drugi.

 

Izvor: Komeserijat za izbeglice

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email