Ovih dana iz štampe je izašao jubilarni stoti broj Izvora, biltena Zajedničkog veća opština koji u osam godina izlaženja pokriva teme vezane za Srbe u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali i šire.

Po riječima glavnog urednika Slavka Bubala, Izvor se najviše bavi temama i dešavanjima isključivo u okviru srpske zajednice koja živi na prostoru ZVO-a, ali i šire. Također se pokrivaju teme iz ostalih dijelova Hrvatske.

– Do izlaženja je došlo iz potrebe da se prevaziđe nedovoljna informisanost zajednice u području koje je u delokrrugu ZVO-a u Osječko baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, kaže Srđan Kolar, predsjednik Odbora za informisanje, medij i veru, odnosno TV produkcije ZVO-a, dodajući da je projekt rađen u koordinaciji ZVO-a i sedam općina sa srpskom većinom.

– Stvorena je klima da bi trebali imati medij koji bi se bavio temama vezanim za stanovništvo ovog područja, pa je u startu početkom 2007. Izvor izlazio kao tromesečnik, da bi danas izlazio svakih 15 dana.

List danas izlazi na 24 strane A4 formata u 8.000 primeraka, kaže Kolar. Iako se Izvor najviše distribuira na istoku Hrvatske, dio primjeraka dođe i do Srba u drugim krajevima zemlje.

Ističući podršku koju Izvor dobiva od srpske zajednice, uključujući suradnju sa sveštenstvom SPC-a u mjeri u kojoj je to tehnički moguće, Kolar dodaje da sredstava za bilten dolaze preko Savjeta za nacionalne manjine RH, ali da dio dolazi i iz zajedničkih rezervi ZVO-a i općina. Kolar ističe dobru suradnju sa sve tri radio stanice koje djeluju na tom području; Radio Borovom, Radio Banskom Kosom i Radio Dunavom.

– Na tim stanicama imamo saradnike, a ujedno smo i učesnici u kreiranju njihovog programa, kaže Kolar i ističe veliku medijsku isprepletenost novinara i informacija u tom kraju, čime se rješavaju i tehnički problemi.

Po riječima glavnog urednika Slavka Bubala, Izvor se najviše bavi temama i dešavanjima isključivo u okviru srpske zajednice koja živi na prostoru ZVO-a, ali i šire. Također se pokrivaju teme iz ostalih dijelova Hrvatske.

– Kako smo na prostoru gde se maltene svi poznajemo, komunikacija s čitaocima dešava se i na ulici. Čitaoci nas poznaju i obraćaju nam se svojim problemima, susrećući nas na ulici, a u zadnje vreme interakcija s čitaocima zbog bolje distribucije se pojačava. Čitaoci se sve više javljaju i traže da ih posetimo, čak i iz sredina u koje bukvalno niko ne odlazi, kaže Bubalo i dodaje da nema problema s popunjavanjem stranica. Istina, postoj period nakon Nove godine ili tokom letnjih odmora kad je malo teže ispuniti Izvor, ali to nadoknađuju sadržajima za koje misle da su edukativni i da bi čitaoci trebali da ih pročitaju.

– Često smo objavljivali feljtone što se pokazalo vrlo uspešnim. Čitaoci su dobro reagovali i skupljali nastavke, kaže Bubalo.

Iako je pisan ćirilicom, Izvor čitaju i Hrvati. I oni dobro reaguju na pisanje, a mnogi traže da im se bilten dostavlja na kućnu adresu, što rade dobrovoljni kolporteri po selima i gradovima, kaže Bubalo i dodaje da sliku kvare sporadične reakcije desničarskih struktura.

Bubalo ističe i da Izvor ne proizvodi klasična redakcija.

– Mi smo zaposleni u redakciji, ali ja, osim što uređujem, radim i prelom. Svi radimo sve ne gledajući što je čiji posao, kaže Bubalo koji dodaje da je list značajno evoluirao u od prvog broja i da će doživjeti i naredne okrugle brojeve.

Po riječima predsjednika ZVO-a Dragana Crnogorca, izlaženje Izvora je Srbima, pogotovo onima u istočnom dijelu Hrvatske izuzetno bitno.

– U hrvatskim štampanim izdanjima možemo da čitamo samo vesti o Srbima u nekom senzacionalističkom smislu i vesti koje su okrenute protiv njih. Ovo je prostor i mogućnost da srpska zajednica pročita informaciju o svom životu, onome što se dešava i što očekuje njene pripadnike, kaže Crnogorac.

– Iako je u samo početku izlaženja bilo razmišljanja da tri radio stanice već dovoljno pokrivaju medijski prostor, a tu su i Novosti koje pokrivaju događaje na nivou cijele Hrvatske i regiona, pokazalo se da je Izvor našao svoje mesto u zajednici, s obzirom na teme koje se obrađuju, a koje nažalost ne mogu da se nađu u ostalim medijima jer su lokalnog karaktera, zbog čega je bitno njegovo postojanje, rekao je predsjednik ZVO.

 

Izvor: SNV, autor: Nenad Jovanović

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email