Inicijativa mladih za ljudska prava uručila je u četvrtak peticiju isprike žrtvama i njihovim obiteljima za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon VRO Oluja s potpisima građana Republike Hrvatske udruženju porodica nestalih i poginulih “Suza” u Beogradu, objavili su iz Inicijative.

Peticijom „Isprika žrtvama Oluje“ građani pozivaju i Vladu RH da uputi ispriku za sva kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme i nakon VRO Oluja, a do sada je prikupljeno više od 600 potpisa.

Udruženje ‘Suza’ predstavljaju članovi obitelji nestalih i ubijenih Srba u Hrvatskoj, a kroz svoj rad pomažu obiteljima u procesu traganja za svojim nestalim članovima i organiziraju komemoracije za žrtve. Suosjećanje sa svim obiteljima žrtava bez obzira na nacionalnu pripadnost je važna vrijednost za članove ‘Suze’ te često u zahtjevima ističu ‘svi mi želimo iste odgovore’.

“Ovu ispriku uručujemo kao građani RH, mladi ljudi koji za vrijeme rata nisu bili rođeni ili su bili u ranom djetinjstvu. Članovi naših obitelji sudjelovali su u tom ratu u Hrvatskoj vojsci, a mnogi od članova naše udruge morali su zbog rata privremeno ili zauvijek napustiti svoje domove. Upravo zato smatramo da imamo odgovornost pokazati lice Hrvatske koje suosjeća sa svim žrtvama i kojem je stalo do pravde. Također poručujemo Vladi RH da je isprika minimum solidarnosti nakon počinjenja kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon ‘Oluje’ te izostanka sudskih procesa.” Izjavio je Nikola Puharić, koordinator programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava.

„Udruženje porodica poginulih i nestalih lica Suza se zahvaljuje na uručenoj peticiji. Ovo je divna inicijativa i mi smo je prihvatili srdačno. Nadamo se da će inicijativa naići na šire razumijevanje u hrvatskom narodu i da će imati veću podršku“, izjavila je Dragana Đukić predsjednica udruženja Suza.

Sve građanke i građani koji žele potpisati peticiju „Isprika žrtvama Oluje“ to još uvijek mogu učiniti, a sve informacije mogu pronaći putem #isprika na društvenim mrežama (facebook i twitter).

 

Izvor: Forum.tm

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email