Ni ove godine neće biti jedinstvene kolone na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Predstavnici židovske, srpske i romske zajednice, kao i Savez antifašističkih boraca (SABA) održat će svoju komemoraciju u petak, 12. aprila, dok će zvanična Vladina komemoracija biti u nedjelju, 14. aprila.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske opštine Zagreb i predsjednik Koordinacije židovskih opština u Hrvatskoj potvrdio je Jutarnjem listu da će biti dvije kolone, dok je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca rekao da je jedinstvena kolona u Jasenovcu samo želja Vlade.

– Teško je biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga. Ništa se ne čini protiv istorijskog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni kojeg koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaško i fašističko znamenje je zabranjeno u cijeloj Europi. Aktualna vlast o tome ćuti – rekao je Habulin za ovaj list.

Zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević rekao je za portal Novosti da država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje Holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, te revizionizam.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

– Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac – zaključio je Milošević.

Poslanik romske nacionalne manjine u hrvatskom parlamentu Veljko Kajtazi još je u subotu najavio ovakav rasplet.

– Moje lično mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije (kolone) jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi počast svojim žrtvama u jasenovačkom logoru svake godine odajemo 2. avgusta – rekao je Kajtazi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email