Njemački Istorijski muzej u Berlinu prvi put u Njemačkoj je izložio sto umjetničkih djela iz  Svjetskog memorijalnog centra za žrtve holokausta Yad Vashema u Jeruzalemu. Izložba predstavlja vrhunac obilježavanja 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Njemačke i Izraela. To je najveće predstavljanje umjetničkih djela iz Yad Vashem zbirke izvan Izraela.

Stvarani u nehumanim uvjetima i u najvećoj tajnosti, uglavnom grafički radovi potiču od židovskih zatvorenika različitih koncentracijskih logora, radnih logora i geta. Svjedočanstvo su snage ​​ljudskog duha koji se suprotstavlja neprilikama i smrti, prikazujući sukob između surove realnosti holokausta i svijeta mašte zarobljenih. U beskompromisnom činu otpora, umjetnici su slikali u smrtnoj opasnosti. Neki veoma živo prikazuju strahote i poniženja koja su trpjeli. Drugi se pokušavaju suprotstaviti neumoljivoj dehumanizaciji, ističući pojedinca i njegov unutrašnji duhovni život.

Od 50 umjetnika čija su djela predstavljena na izložbi, 24 su ubili nacisti. Uz uglavnom nepoznata imena, nalaze se i djela hvaljenih umjetnika, poput Felixa Nussbauma i Ludwiga Meidnera. Tematski razvrstani radovi kreću se u rasponu od prikaza svakodnevnih zločina i strahota u logorima do prizivanja idilične protu-stvarnosti. Ovo pojačavaju i biografije umjetnika neodvojive povezane s radovima.

Izložba koja je otvorena do 3. aprila suradnja je Fondacije za umjetnost i kulturu iz Bonna, Njemačkog Istorijskog muzeja i Yad Vashema. Kustosi izložbe su Eliad Moreh-Rosenberg (Yad Vashem) i Walter Smerling (Fondacija za umjetnost i kulturu).

 

Autor: H.Felbar//Privrednik.net

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email