Na Ministarstvu vanjskih poslova RH očito leži neko prokletstvo. Smješteno je u zgradama koje su u „mraku“ koristile Služba državne sigurnosti, koju od milja zovu UDBA, policija i policijski zatvori. Zgrade se ne mogu podičiti nekom lijepom poviješću, ali je i naša diplomacija zapravo sramotna. Ugled u svijetu nam je sve gori, dobro, tome pridonose unutarnje političke prilike, međutim, na čelu države nalaze nam se dvoje vrlo hvaljenih diplomata. Naravno, hvale ih istomišljenici, ali ono u čemu su dobri, ne perfektni, jest znanje engleskog jezika.

Trenutna predsjednica upravo pohađa doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti, a ne zna ili namjerno govori neistinu u svijetu da je Jugoslavija bila iza „željezne zavjese“. Da je to jednom rekla, čovjek bi mogao pomisliti da se zabunila, međutim, ako to kaže dva puta i to unutar mjesec dana, onda to nije nimalo slučajno, pa bi njeni mentori na studijima ozbiljno trebali razmisliti o tome da li ona može nositi doktorsku titulu. Osim te vrlo važne političke izjave koja je u „svezi“ (kako se po novogovoru kaže veza) s njenim doktoratom, do sada je imala sijaset diplomatskih gafova i problematičnih izjava.

Drugi gigant naše diplomacije je trenutni premijer koji je, kada je sjedao u fotelju, dočekan kao Mesija koji će nakon nekoliko prethodnika unaprijediti stanje u državi koje je na granici katastrofe. Međutim, Mesija je daleko od svega i vlada se održava na labavoj većini. Standard građana je svakim danom u svakom pogledu sve gori. Ekonomsku katastrofu „mudro“ namjerava riješiti uvođenjem raznih poreza, pa građani mogu očekivati i novi porez na cipele, koji bi vladajući mogli određivati po veličini noge i broju pari cipela koji svako posjeduje. Naravno, od tog poreza trebali bi biti izuzeti „branitelji“, saborski zastupnici i članovi vlade, jer oni puno štrapaciraju, pa i troše dosta cipela.  Veliki diplomata, koji je slovio za cijenjenog predstavnika Hrvatske u Evropskom parlamentu, pokazuje sve manje diplomatskog talenta. Ni s jednom državom koje su nam u okruženju nemamo riješene što granične, što političke probleme. Ne priznajemo niti jednu odluku koja nam ne ide u prilog. Svi su za nas nevažne političke neznalice. A u unutarnjoj politici glavni politički problem vlasti je što nije na čisto treba li priznati fašiste ili antifašiste, dok gladan narod može da seli i druge države, ako mu u Hrvatskoj nije dobro. Pa neće se vlada zamarati nekim nezadovoljnim narodom. Osim toga, naš trenutni predsjednik vlade nedavno je u stilu francuskog kralja Luja XIV izjavio da on može raditi što god hoće. E, pa, nazdravlje mu! Upravo se vratio sa zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku, koju su naši „jezikoslovci“ proglasili općom. Vjerojatno pod dojmom kaubojskih filmova u kojima su u američkoj zabiti bile trgovine na kojima je pisalo „General Store“ a u njima si mogao kupiti sve od kruha do revolvera, pa su to bile trgovine mješovite robe. Čudi me da i Generalna skupština nije proglašena „mješovitom skupštinom“. A da je „mješovita“ pokazao je i naš premijer koji je u svom govoru spomenuo sve od Sjeverne Koreje do Piranskog zaljeva, oprostite Savudrijske vale. Govoreći o arbitraži oko tog zaljeva, rekao je da ju ne priznaje, a pola sata ranije sa slovenskim kolegom dogovorio je sastanak oko tog vrućeg pitanja u Zagrebu. Poslije takvog premijerovog „diplomatskog“ ispada, Cerar je otkazao sastanak, a mi ćemo, zapravo ne mi jer smo mi stoka sitnog zuba, već će naši pastiri nastaviti dalje onako kako oni misle da treba, a ne kako bi trebalo.

Ali, iako izgleda da se tmurni oblaci koji su se nadvili nad našom sirotom državom neće skoro razići, ima spasa. Ono što je ostalo od Hrvatske narodne stranke, tj njihova oba člana koja su se uhljebila u vladi, „spasili“ su Hrvatsku. Da, ozbiljno! Gospodin Štroman, koji je zbog vladine fotelje uništio stranku, najozbiljnije je, ničim izazvan, u zadnjem intervjuu izjavio da su njih dvojica, tj. HNS, spasili Hrvatsku! Hvala im na takvom spasu, međutim, izgleda da je trenutno najbliži spas za građane Hrvatske na graničnom prelezu u Bregani.

 

 

* Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije P-portal portala.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email